Azerbaidžanas atsisakė dalyvauti derybose JAV dėl santykių su Armėnija normalizavimo

Azerbaidžanas atsisakė dalyvauti planuotuose pokalbiuose JAV dėl savo santykių su kaimyne Armėnija normalizavimo. „Neįmanoma 2023 m. lapkričio 20 d. Vašingtone surengti planuoto susitikimo Azerbaidžano ir Armėnijos užsienio reikalų ministrų lygiu“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos Baku paskelbtame pareiškime. Ministerija argumentavo, kad Vašingtonas yra „šališkas“ Baku atžvilgiu ir todėl gali „netekti savo, kaip tarpininko, vaidmens“.

Azerbaidžanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Azerbaidžanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2023, 8:34 AM

Šis Baku pareiškimas paskelbtas po JAV valstybės departamento Europos skyriaus vadovo Jameso O'Brieno klausymų JAV Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komitete. J. O'Brienas čia pareiškė, kad po rugsėjo 19 d. įvykių santykiai su Azerbaidžanu „nebus normalūs, kol nematysime pažangos taikos link“.

Azerbaidžanas rugsėjo 19 d. pradėjo plataus masto karinę operaciją ir netrukus po to visiškai perėmė Kalnų Karabacho, kurį ilgą laiką de facto valdė proarmėniški separatistai, kontrolę. Dabar iš regiono į Armėniją jau yra pabėgę kone visi 120 000 ten gyvenusių žmonių.

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Alijevas ir Armėnijos ministras pirmininkas Nikola Pašinianas, tarpininkaujant ES, jau surengė kelis derybų etapus. Abi politikai teigė, kad taikos susitarimas gali būti pasirašytas ateinančiais mėnesiais.

Buvusios sovietinės respublikos Azerbaidžanas ir Armėnija nuo Sovietų Sąjungos žlugimo ginčijosi dėl Kalnų Karabacho ir kelis kartus kariavo dėl regiono. Tarptautinės teisės požiūriu teritorija priklauso Azerbaidžanui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.