Latvijos prezidentas: ES turėtų ieškoti Ukrainai sviedinių už Europos ribų

Kadangi Europos Sąjunga neturi laiko greitai aprūpinti Ukrainą artilerijos amunicija, ji turi jos ieškoti už savo sienų. Tai interviu „Politico“ sakė Latvijos prezidentas Edgars Rinkevičius.

E. Rinkevičius.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
E. Rinkevičius.<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-17 12:53, atnaujinta 2023-11-17 12:54

„Mes jau seniai pasisakome už tai, kad jei ES nėra pakankamai amunicijos arba įrangos, tai nupirkime jos kitur ir perduokime ją Ukrainai. Dabar svarbu, kad Ukraina toliau kovotų ir gautų tai, ko jai reikia“, – sakė E. Rinkevičius.

Pasak leidinio, klausimas, ar visa amunicija, kurią ES nori duoti Ukrainai, turėtų būti gaminama ES ir Norvegijos įmonėse, kėlė ginčų nuo pat milijono sviedinių iniciatyvos pradžios. Prancūzija, turinti didžiausią gynybos sektorių ES, primygtinai reikalavo, kad būtų griežtai ribojamas ne ES šalių sviedinių įtraukimas į iniciatyvą. Tuo pat metu kitos valstybės, pavyzdžiui, Švedija ir Baltijos šalys, buvo atviresnės šaudmenų pirkimui iš ne Europos šalių.

„Dabar mūsų pagrindinis iššūkis yra ne tiek išlaidos gynybai – mes jas didiname – bet tai, kur iš tikrųjų galima rasti įrangos atsargoms papildyti, apginkluoti savo gynybos pajėgas“, – sakė Latvijos prezidentas.

Jis pažymėjo, kad turėtume atsižvelgti į tai, jog karas Ukrainoje truks ilgiau, nei buvo galima prognozuoti prieš pusantrų metų. Todėl ES turi didinti savo pajėgumus.

E. Rinkevičius taip pat išreiškė susirūpinimą, kad problemos ES gali paveikti Jungtines Valstijas, kuriose pagalba Ukrainai taip pat susiduria su politiniais sunkumais.

„Kai kalbuosi su amerikiečiais, man šiek tiek kelia nerimą tai, kad jie gyvena „įspūdžiu, jog Europa duoda per mažai“, nors „iš tikrųjų mes Ukrainai, jei sudėtume ir karines, ir visas kitas programas, išleidžiame daugiau nei JAV“, – sakė jis.

„Manau, kad jei jie vėl išgirs, jog Europa nesugeba pagaminti pakankamai amunicijos ar suteikti finansinės paramos, tai turės neigiamos įtakos ir diskusijoms JAV, nes bus teigiama, kad „klausykite, gerbiamieji, jei Europa nedaro pakankamai arba jei Europai nerūpi, tai ir mums neturėtų rūpėti“, – sakė Latvijos prezidentas.

Kaip pranešė „Ukrinform“, Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pareiškė, kad ES nesugebės įvykdyti savo plano iki 2024 metų kovo mėnesio parūpinti Ukrainai milijoną artilerijos sviedinių dėl gynybos pramonės būklės ir biurokratinių kliūčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.