NATO vadovas perspėja dėl „piktybiško“ Rusijos kišimosi į Bosnijos reikalus

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pirmadienį perspėjo dėl „piktybiško“ Rusijos kišimosi į Bosnijos reikalus, sakydamas, kad Maskvos veiksmai kelia grėsmę labai susiskaldžiusios Balkanų šalies stabilumui.

J. Stoltenbergas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Stoltenbergas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 20, 2023, 3:03 PM, atnaujinta Nov 20, 2023, 3:04 PM

Praėjus beveik 30 metų po pilietinio karo pabaigos, Bosnija tebėra susiskaldžiusi etniniu pagrindu, o NATO kariai ir vėliau Europos taikos palaikymo pajėgos buvo dislokuotos šalyje, kad padėtų palaikyti taiką.

„Esame susirūpinę dėl separatistinės ir skaldančios retorikos, taip pat dėl piktavališko užsienio kišimosi, įskaitant Rusijos“, – sakė J. Stoltenbergas žurnalistams Bosnijos sostinėje Sarajeve, kuriame pradėjo savo kelionę po Balkanų šalis. – Tai kelia grėsmę stabilumui ir trukdo reformoms“.

Šie komentarai pasirodė praėjus kelioms dienoms po to, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis išsakė dar tiesesnį perspėjimą, sakydamas, kad Rusija siekia sukelti naujas krizes Balkanuose ir Moldovoje, kad nukreiptų pasaulio dėmesį nuo karo Ukrainoje.

„Atkreipkite dėmesį į Balkanus. Patikėkite manimi, mes gauname informacijos – Rusija turi ilgą planą“, – pasak Ukrainos žiniasklaidos, sakė V. Zelenskis. – Jei pasaulio valstybės dabar nieko nedarys, vėl bus toks pat sprogimas“.

Maskva palaiko tvirtus ryšius visuose Balkanuose, iš dalies dėl bendrų kultūrinių ir religinių ryšių su regiono slavų bendruomenėmis.

Bosnijos serbų lyderis Miloradas Dodikas tebėra svarbus Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas ir dažnai vyksta į Maskvą.

Šią savaitę M. Dodikas turėtų stoti prieš teismą, nes jam pareikšti kaltinimai dėl kelių įstatymų priėmimo – jie leistų Bosnijos serbų dariniui apeiti arba ignoruoti Bosnijos ir Hercegovinos aukštojo atstovo Christiano Schmidto (prižiūrinčio Daytono susitarimų vykdymą) priimtus sprendimus.

M. Dodikas jau užsiminė, kad jei bus pripažintas kaltu, jis nevykdys teismo sprendimo. 64 metų lyderis jau daugelį metų turi didžiulę įtaką Bosnijos serbų dariniui ir dažnai kursto etninę įtampą grasinimais atsiskirti.

Vėliau pirmadienį J. Stoltenbergas ketina vykti į Kosovą, kur susitiks su jo vadovais ir aplankys NATO stovyklą, o po to vyks į Serbiją ir Šiaurės Makedoniją.

Nuo 1992–1995 metų karo Bosnija tebėra susiskaldžiusi į du pusiau autonominius blokus – Bosnijos serbų Respubliką ir Musulmonų-kroatų federaciją. Juos sieja silpnos centrinės institucijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.