Azerbaidžane suimti korupciją atskleidę žurnalistai

Antradienį Azerbaidžane sulaikyti du žurnalistai, tyrę politinio elito korupciją, pranešė jų advokatai. Tai naujausia byla prieš žiniasklaidą šioje griežtai kontroliuojamoje šalyje prie Kaspijos jūros.

Azerbaidžanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Azerbaidžanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-21 11:40, atnaujinta 2023-11-21 11:44

Energetikos išteklių turtingoje valstybėje, ilgai valdomoje Alijevų dinastijos, valdžia griežtai reaguoja į nepritariančiuosius.

„Antradienį policija sulaikė Sevinją Vagifgyzy, „Abzas Media“ vyriausiąją redaktorę, grįžusią į Baku iš Europos, ir atliko kratą jos namuose“, – naujienų agentūrai AFP sakė jos advokatas Elchinas Sadygovas. Pirmadienį leidinio direktorius Ulvi Hasanli buvo „sulaikytas ir apkaltintas užsienio valiutos kontrabanda“, pranešė jo advokatė Zibeyda Sadygova. „U. Hasanly savo kaltės nepripažino ir pasmerkė kaltinimus kaip nepagrįstus“, – sakė ji ir pridūrė, kad jos klientui „gresia iki 12 metų kalėjimo“.

„Abzas Media“ pranešė, kad su sulaikytu U. Hasanli buvo „nežmoniškai elgiamasi“. Teisių grupė „Amnesty International“ pareiškė „susirūpinimą“ pranešimais, kad sulaikytas U. Hasanli buvo sumuštas, su juo buvo netinkamai elgiamasi pagal įprastą elgesio su valdžios suimtais kritikais modelį. Organizacijos tyrėja Pietų Kaukaze Natalija Nozadze sake, kad U. Hasanly, „drąsiai atskleidęs įtariamus korupcijos aukščiausiuoju lygiu atvejus Azerbaidžane bei rašęs apie visuomenei svarbias prolemas, ir anksčiau ne kartą patyrė valdžios prievartą.

Liepą Azerbaidžane buvo suimtas žinomas ekonomistas ir piliečių teisių aktyvistas Gubadas Ibadoghlu, apkaltintas įvairiais finansiniais nusikaltimais. Jis juos pasmerkė kaip melagingus ir sakė, kad jo baudžiamasis persekiojimas yra kerštas už aukšto rango Azerbaidžano pareigūnų korupcijos atskleidimą. Pasak „Amnesty International“,G. Ibadoghlu turi rimtų sveikatos problemų ir jo gyvybei gresia pavojus „dėl nesaugių kalėjimo sąlygų ir nesuteiktos tinkamos sveikatos priežiūros“.

Prezidento Ilhamo Alijevo, geležiniu kumščiu valdančio šalį nuo 2003 m., kai perėmė valdžią iš savo tėvo Heydaro, vyriausybė seniai sulaukia tarptautinės kritikos dėl demokratijos stokos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.