Sveiki atvykę į Nyderlandų politiką: sportas, šunys, pensininkai, jaunimas

Per svarbius visuotinius rinkimus Nyderlanduose lapkričio 22 d. į balsavimo apylinkes atėję rinkėjai turės stulbinamą pasirinkimą – daugumoje regionų balsavimo biuletenyje įrašytos ne mažiau kaip 26 partijos.

Nyderlandų politika.<br>EPA-ELTA nuotr.
Nyderlandų politika.<br>EPA-ELTA nuotr.
Nyderlandų politika.<br>EPA-ELTA nuotr.
Nyderlandų politika.<br>EPA-ELTA nuotr.
Nyderlandų politika.<br>EPA-ELTA nuotr.
Nyderlandų politika.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 21, 2023, 10:05 AM, atnaujinta Nov 21, 2023, 10:06 AM

Apklausos rodo, kad daugiausiai balsų turėtų gaut centro dešinioji VVD, iškilusi naujokė NSC arba kairioji žaliųjų ir socialdemokratų koalicija. Tačiau Nyderlandų politikos katile yra penkios gana neįprastos partijos, jų sąrašą pateikia AFP.

Gyvūnų partija

„Gyvūnai yra sąmonę ir jausmus turintys individai. Jų gyvenimai nusipelno rūpestingo elgesio“, – taip prasideda Gyvūnų partijos, kurios tinklalapyje pavaizduotas graudžia mina aukoti prašantis šuo, manifestas.

Ši partija siekia Konstitucijoje įtvirtinti gyvūnų teises, sukurti sveikatos ir gyvūnų teisių ministeriją, kuri rūpintųsi žmonių ir gyvūnų sveikata, bei tikrinti visus ministrų kabineto sprendimus, kaip jie atsilieps gyvūnų gerovei. Partija taip pat ragina padaryti galą gyvulininkystės pramonei „drastiškai sumažinant“ vartojimui žudomų gyvūnų skaičių, uždrausti akvariumus ir gyvūnų pasirodymus cirke, sugriežtinti taisykles zoologijos sodams, nes „gyvūnai nėra mieli žaisliukai“.

Per rinkimus 2021 m. partija, taip pat rengianti kampanijas aplinkosaugos klausimais, laimėjo beveik 400 tūkst. balsų ir gavo šešias vietas 150 vietų parlamente.

„50 plius“

Ši partija, kaip rodo pavadinimas, agituoja už vyresnio amžiaus rinkėjų teises. Ji nori, kad pensinis amžius vėl būtų 65 metai (nuo 2024 m. jis padidintas iki 67 metų), mažinti socialinio draudimo įmokas nuo 45 metų ir vyresniems, panaikinti paveldimo turto mokestį.

Per rinkimus 2021 m. „50 plius“ gavo kiek daugiau nei 1 proc. balsų ir vieną vietą parlamente, anksčiau turėjo keturias vietas.

Naujosios kartos partija

Kalbant apie amžių, kitame spektro gale yra Naujosios kartos partija, agituojanti už olandų jaunimą. Ji reikalauja nemokamo viešojo transporto ir švietimo, sumažinti balsavimo amžių iki 14 metų ir „radikalios lygybės“. Vienas svarbiausių šios partijos manifesto punktų – „sutriuškinti patriarchatą“.

Į partijos sąrašą įtraukti keturi jaunesni nei 18 metų atstovai, kandidatų amžiaus vidurkis – 29,8 metų, visi jie „įsitikinę, kad Nyderlanduose gali būti geriau ir mažiau streso“, rašoma partijos svetainėje.

Sporto partija

Sporto partijos tinklalapyje puikuojasi dviračiu važiuojanti sportiška moteris, partija save pristato kaip vienintelę, skatinančią „sportą, judėjimą ir sveiką gyvenimo būdą visiems olandams“.

Savo programoje partija žada nemokamas sporto paslaugas jaunesniems nei 21 metų asmenims, sumažinti sveikatos priežiūros įmokas „sveikos gyvensenos besilaikantiems žmonėms“, paskatas tiems, kurie pėsti arba dviračiu vyksta į darbą.

Partija nori, kad mokyklose būtų privalomos plaukimo pamokos, bent dviejų valandų per savaitę kūno kultūros užsiėmimai, būtų tikrinami ne tik moksleivių akademiniai įgūdžiai, bet ir jų pastangos mankštintis.

Planas Nyderlandams

Ši partija nori „daugiau spalvų politikoje“ ir akcentuoja „stiprybę per skirtumus“. Jos vizija pateikta pagrindiniame puslapyje, kuriame vaizduojamas tobulas Olandijos kraštovaizdis su vėjo malūnu ir kanalu. Partija save vadina „jaunimo judėjimu“, norinčiu „suteikti balsą ir Nyderlandų Azijos bendruomenei“.

Į „planą“ įeina nemokamas transportas visiems, besąlygiškos bazinės pajamos, nemokama vaikų nuo dvejų metų priežiūra ir referendumai pačiais įvairiausiais klausimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.