Buvęs JAV jūrų pėstininkas P. Whelanas Rusijos kalėjime patyrė smurtą, pranešė šeima

Prieš buvusį JAV jūrų pėstininką Paulą Whelaną, kalinamą Rusijoje dėl kaltinimų šnipinėjimu, smurtavo kitas kalinys, antradienį pranešė jo šeima ir pridūrė bijanti, kad jis tapo taikiniu dėl savo tautybės.

P. Whelanas.<br>AP/Scanpix nuotr.
P. Whelanas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2023, 8:23 AM

53 metų vyras už grotų sėdi nuo 2018 metų ir atlieka 16 metų laisvės atėmimo bausmę, kuri, pasak JAV vyriausybės, yra nepagrįsta.

Antradienio popietę jam „į veidą“ trenkė naujai atvykęs kalinys, sudaužydamas akinius, pareiškime sakė jo brolis Davidas Whelanas.

Jis sakė, kad incidentas įvyko centrinėje Rusijoje esančios Mordovijos kolonijos drabužių siuvykloje. Į tą kalėjimo dalį sargybiniai neina, todėl galiausiai į pagalbą P. Whelanui atėjo kiti kaliniai, sakė jo brolis.

„Paulas yra taikinys, nes jis amerikietis, o antiamerikietiškos nuotaikos tarp kitų kalinių nėra retos, – sakė jis. – Paulas teigia tikįs, kad kalėjimo administracija į išpuolį žiūri rimtai.“

JAV ambasada Maskvoje, kuri telefonu palaiko ryšį su P. Whelanu, sužinojo, kad po incidento jis gydomas, sakė Valstybės departamento atstovas.

Valstybės departamentas paragino Rusijos vyriausybę užtikrinti jo saugumą ir paragino jį paleisti.

Kai 2018 metais Maskvoje buvo suimtas, P. Whelanas dirbo JAV transporto priemonių dalių įmonės apsaugos darbuotoju ir visada tvirtino, kad prieš jį pateikti įrodymai buvo suklastoti.

Antradienį Maskvos teismas pranešė, kad iki sausio mėnesio pratęsė JAV reporterio Evano Gershkovichiaus sulaikymą. Jis anksčiau šiais metais buvo suimtas Rusijoje taip pat dėl kaltinimų šnipinėjimu.

Rusija ir JAV kaltina viena kitą sulaikant viena kitos piliečius politiniais tikslais. Pastaraisiais metais buvo surengta keletas apsikeitimų kaliniais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.