G. Wildersas neatmeta galimybės Nyderlanduose formuoti mažumos vyriausybę

Praėjus savaitei po pergalės Nyderlandų parlamento rinkimuose dešinysis populistas Geertas Wildersas neatmeta galimybės formuoti mažumos vyriausybę. „Nutikti gali bet kas“, – trečiadienį Hagoje pareiškė jis, tačiau pridūrė, kad pirmenybę teikia „daugumos vyriausybei“.

G. Wildersas.<br>EPA-ELTA nuotr.
G. Wildersas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-29 15:34

Prieš islamą nusiteikusi G. Wilderso Laisvės partija (PVV) per rinkimus iškovojo 37 mandatus iš 150, tačiau tam, kad užsitikrintų daugumą, jai reikia dar bent dviejų partijų.

Pirmasis vyriausybės formavimo etapas prasidėjo trečiadienio rytą, PVV vyriausiajam derybininkui aiškinantis, kuris koalicijos derinys turėtų šansą. Jo ataskaita turėtų būti pristatyta kitą savaitę.

G. Wildersas nori derėtis su kadenciją baigiančio premjero Marko Rutte centro dešiniąja Liaudies partija už laisvę ir demokratiją (VVD), centro „Naujojo socialinio sandorio“ (NSC) partija bei „Ūkininkų ir piliečių judėjimu“ (BBB).

G. Wildersas kalbėjo apie „logišką dešiniojo sparno derinį“.

M. Rutte partija VVD šiuo metu atmeta dalyvavimą vyriausybės darbe dėl per rinkimus patirtų nuostolių ir planuoja pereiti į opoziciją, tačiau yra nurodžiusi, kad palaikytų PVV vedamą mažumos vyriausybę. Bendradarbiavimu su PVV dėl šios partijos radikalių pozicijų abejoja ir NSC.

G. Wildersas pakartojo savo pasiryžimą leistis į kompromisus. Jis anksčiau yra sakęs, kad atidėtų į šalį reikalavimus uždrausti Koraną ir uždaryti mečetes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.