Stokholmas: Turkija pažadėjo pritarti Švedijos NATO narystės paraiškai „per kelias savaites“

Švedijos užsienio reikalų ministras trečiadienį sakė, kad jo kolega iš Turkijos pažadėjo, jog Ankara „per kelias savaites“ patvirtins Stokholmo narystę NATO.

Švedijos ir NATO vėliavos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Švedijos ir NATO vėliavos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2023, 10:46 AM

Turkija ir Vengrija yra vienintelės NATO narės, dar neratifikavusios Švedijos paraiškos, praėjus daugiau nei 18 mėnesių po to, kai ji buvo pateikta.

„Turėjau dvišalį pokalbį su savo kolega Turkijos užsienio reikalų ministru Hakanu Fidanu, per kurį jis man pasakė, kad tikisi, jog ratifikavimas įvyks per kelias savaites, – NATO susitikime Briuselyje sakė Švedijos atstovas Tobiasas Billstromas. – Tikimės, kad tai bus užbaigta, šiame pokalbyje nebuvo iškelta jokių naujų sąlygų, Turkijos vyriausybė nepateikė jokių naujų reikalavimų“.

Turkijos parlamentas šį mėnesį pradėjo svarstyti Švedijos paraišką dėl narystės po to, kai prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pradėjo šį procesą po liepos mėnesį NATO aukščiausiojo lygio susitikime pasiekto susitarimo.

Kitos 29 NATO sąjungininkės, išskyrus Turkiją ir Vengriją, tikėjosi oficialiai pasveikinti Švediją įstojus į aljansą per užsienio reikalų ministrų susitikimą Briuselyje. Tačiau procesas vis dar įstrigęs Turkijos parlamento komitetų lygmeniu.

Švedija ir Suomija atsisakė savo ilgalaikės neprisijungimo politikos ir pateikė prašymą prisijungti prie JAV vadovaujamo karinio aljanso po 2022 metų Rusijos invazijos į Ukrainą. Suomija balandžio mėnesį tapo 31-ąja NATO nare.

Nekantraujančios NATO narės per susitikimą Briuselyje padidino spaudimą Turkijai, o Prancūzija pareiškė, kad aljanso patikimumui „iškilo pavojus“.

T. Billstromas sakė, kad Vengrija pakartojo savo pažadą nebūti paskutine šalimi, kuri ratifikuos Stokholmo narystę.

„Tai reiškia, kad viskas galbūt labiau Ankaros, o ne Budapešto rankose, – sakė jis. – Tikimės baltų dūmų iš Budapešto tą pačią akimirką, kaip ir iš Ankaros“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.