Dubajuje prasideda dvi savaites truksianti JT klimato konferencija COP28

Dubajuje ketvirtadienį prasideda Jungtinių Tautų Pasaulio klimato konferencija (COP28). 200 valstybių atstovai čia dvi savaites tarsis, kaip suvaldyti klimato krizę.

Dubajuje prasideda dvi savaites truksianti JT klimato konferencija COP28. <br>EPA-ELTA nuotr.
Dubajuje prasideda dvi savaites truksianti JT klimato konferencija COP28. <br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2023, 9:11 AM

Susitikime laukiama apie 70 tūkst. dalyvių – tai bus didžiausia klimato konferencija istorijoje. Labiausiai ginčytinas klausimas – ar galiausiai pavyks vieningai susitarti dėl atsisakymo naudoti anglį, naftą ir dujas.

Dauguma šalių kovoje su gresiančia klimato katastrofa atsilieka nuo tikslų įgyvendinimo. 2015 m. klimato konferencijoje Paryžiuje sutarto tikslo – iki 1,5 laipsnio apriboti klimato šilimą – su dabar galiojančiais klimato apsaugos planais pasiekti nebepavyks.

Remiantis nauja JT ataskaita, pasaulis artėja prie temperatūros padidėjimo 2,9 laipsnio, lyginant su priešindustriniu laikotarpiu. Jau dabar temperatūra pakilo maždaug 1,1 laipsnio.

Klimato aktyvistai ir nevyriausybinės organizacijos baiminasi, kad konferencijos dienomis autoritariškai valdomuosiuose Jungtiniuose Arabų Emyratuose bus akylai stebimi. Demonstracijos leidžiamos tik konferencijos teritorijoje miesto pakraštyje.

JT klimato konferencijai vadovaus sultonas Ahmedas al Jaberas, kuris yra valstybinio naftos koncerno „Adnoc“ vadovas. Daugelis aplinkosaugininkų tai kritikuoja kaip nesuderinamą interesų konfliktą, kai kurie reikalavo nušalinti jį nuo pirmininkavimo COP28.

Klimato konferencija prasideda 13 val. vietos laiku (10 val. Vidurio Europos laiku).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.