Skelbia naujas detales apie dvigubą žmogžudystę Turkijoje: jau anksčiau sūnų pagrobti bandęs įtariamasis gali būti Lietuvoje Pasisakė policija ir URM

Kaip jau anksčiau pranešė Rusijos žiniasklaida, lapkričio 29 d. vakare Turkijoje, Bodrumo mieste esančioje miškingoje vietovėje, šalia kelio buvo rasti du kūnai. Kaip vėliau paaiškėjo, nužudytos Rusijos pilietė Irina Dvizova (42 m.) ir jos dukra Dayana Dvizova (15 m.).

Turkijoje įvykdytas žiaurus nusikaltimas.<br>lrytas.lt koliažas.
Turkijoje įvykdytas žiaurus nusikaltimas.<br>lrytas.lt koliažas.
Andrejus Kušlevičius.<br> Soc. tinklų nuotr.
Andrejus Kušlevičius.<br> Soc. tinklų nuotr.
Irinos Dvizovos dukra.<br> Soc. tinklų nuotr.
Irinos Dvizovos dukra.<br> Soc. tinklų nuotr.
Irina Dvizova.<br> Soc. tinklų nuotr.
Irina Dvizova.<br> Soc. tinklų nuotr.
Irina Dvizova.<br> Soc. tinklų nuotr.
Irina Dvizova.<br> Soc. tinklų nuotr.
Irina Dvizova.<br> Soc. tinklų nuotr.
Irina Dvizova.<br> Soc. tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 30, 2023, 2:33 PM

Vienas iš kūnų, suvyniotas į paklodę ir surištas virve, buvo paslėptas už uolos, o kitas kūnas rastas už 3 metrų. Kūnai buvo nugabenti į Muglos teismo medicinos ekspertizės biurą skrodimui atlikti.

Pranešama, kad Irina Dvizova buvo nekilnojamojo turto agentė, ji pardavinėjo namus turtingiems rusams. Prieš sudarydama nekilnojamojo turto sandorius ji dirbo modeliu ir dalyvavo prabangių drabužių prekės ženklų kampanijų fotografavime Turkijoje. Pranešama, kad jos dukra Dajana taip pat norėjo tapti modeliu ir tinklaraštininke. Jos gyveno viloje Bodrumo Konacık rajone.

I. Dvizova ir jos dukra dingo prieš kelias dienas. Jų artimieji, negalėdami su jomis susisiekti, nuvyko į jų namus ir pastebėjo kraują ant kėdės. Įtardami, kad motina ir dukra galėjo būti nužudytos, jie kreipėsi į vietinę policiją.

Tuo metu „Izvestija“ duomenimis, kulkų žymes ir kraują vienoje viloje Bodrume praėjus porai dienų po dingimo aptiko modelio treneris ir namų tvarkytoja, iškvietusi policiją. Patikrinusi vaizdo stebėjimo kameras, policija pastebėjo iš namų išvažiuojantį automobilį, atsekusi automobilio kelią, paiešką sutelkė Icmeler rajone, prie Tavsanburnu kelio, kur ir buvo rasti kūnai.

Dviguba žmogžudyste įtariamas buvęs Irinos Dvizovos vyras, lietuvis Andrejus Kušlevičius. Manoma, kad nužudęs buvusią žmoną ir dukrą jis pasiėmė sūnų ir pabėgo į užsienį.

Į Turkiją atvažiavo automobiliu

Per namo, kuriame I. Dvizova gyveno su vaikais, apžiūrą policija ant grindų, baldų ir užuolaidų rado kraujo pėdsakų. Taip pat rastos šešios kulkų tūtelės.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad 46 metų A. Kušlevičius savo automobiliu iš Lietuvos atvyko į Turkiją. Į Turkijos teritoriją jis įvažiavo lapkričio 20 d. per Edirnės pasienio punktą ir apsistojo viešbutyje Bodrume. Policija iš stebėjimo kamerų nustatė, kad vyras iš I. Dvizovos namų išvažiavo savo automobiliu ir nuvažiavo link Icmelerio, kur išbuvo 45 minutes, kaip paaiškėjo, bandydamas paslėpti kūnus.

Įvykdęs nusikaltimą, lapkričio 24 d. jis pasiėmė su savimi penkerių metų sūnų ir I. Dvizovos automobiliu išvyko į Esenbogos oro uostą Ankaroje. Iš Ankaros jis išskrido į Prancūziją, iš ten grįžo į Lietuvą, rašo žiniasklaida. Automobilis, kuris priklausė pačiam lietuviui, buvo rastas stovintis Bodrume.

Lietuvos policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis portalui 15min trečiadienį teigė, kad kol kas iš Turkijos apie šį asmenį negautas joks paklausimas, nėra paskelbta ir jo tarptautinė paieška.

Užsienio reikalų ministerija portalui 15min irgi patvirtino, kad Lietuvos ambasada Turkijoje nėra gavusi jokių paklausimų ar pranešimų apie šį minimą įvykį.

Rusijos portalo „Izvestija“ šaltinis iš modelio aplinkos teigė, kad dingo penkerių metų Dvizovos ir Kušlevičiaus sūnus. Jo teigimu, tėvas ir vaikas šiuo metu yra Lietuvoje. Teismo medicinos ekspertizė nustatė, kad I. Dvizova buvo nušauta iš pistoleto, žudikas paleido 3 kulkas į ją ir 2 kulkas į Dajaną Dvizovą. Po to įtariamasis atsikratė pistoleto išmesdamas jį į šiukšlių dėžę.

Policija pradėjo įtariamojo sulaikymo operaciją. Pasak „Izvestija“ šaltinio teisėsaugos institucijose, Rusijos pareigūnai šiuo metu taip pat atlieka įvykio tyrimą.

Bandė pagrobti sūnų jau anksčiau

I. Dvizova ir Andrejus Kušlevičius išsiskyrė 2021 m., jie buvo susituokę daugiau nei 10 metų, turėjo sūnų. Santuokos nutraukimo, alimentų išieškojimo ir bendro vaiko gyvenamosios vietos nustatymo klausimais sprendimas buvo priimtas I. Dvizovos naudai, tačiau A. Kušlevičius su tuo nesutiko ir ėmė grasinti bei šantažuoti žmoną, „Izvestija“ pasakojo moters advokatas.

Tada moteris nusprendė persikelti gyventi į Turkiją. Išvykimą lėmė ne tik noras gyventi ten, kur nuolat šilta, saulėta ir geras oras, patikino advokatas.

Kaip Rusijos žiniasklaidai pasakojo I. Dvizovos draugė, buvęs vyras dažnai „įsiverždavo į Irinos namus“, elgdavosi agresyviai ir reikalaudavo, kad ji atiduotų jam vaiką.

Taip pat paaiškėjo, kad buvusių sutuoktinių nesutarimų priežastis buvo jų sūnaus globa, dėl kurios 2022 m. buvo pradėta teisminė byla. Remdamasis I. Dvizovos pareiškimu, teismas nusprendė uždrausti tėvui bendrauti su vaiku. Šiais metais buvo nuspręsta taikyti kardomąją priemonę A. Kušlevičiui 6 atskirose bylose, tačiau tuo metu įtariamojo jau nebebuvo Turkijoje.

„Meduza“ duomenimis, A. Kušlevičius yra ieškomas Rusijoje pagal baudžiamąjį straipsnį. Pasak „Shot“, jis ieškomas dėl pabėgimo nuo suėmimo. Kaip rašo Rusijos žiniasklaida, vyras yra įtrauktas į tarptautinį ieškomų asmenų sąrašą dėl juvelyrinių dirbinių vagystės Monako kunigaikštystėje ir į federalinį ieškomų asmenų sąrašą Rusijoje dėl pabėgimo iš areštinės.

2017 m. A. Kušlevičius buvo sulaikytas Šeremetjevo oro uoste Interpolo prašymu. Jis buvo įtariamas pavogęs deimantą iš vieno Monako verslininko, pas kurį A. Kušlevičius dirbo asmens sargybiniu. Maskvos Babuškino teismas nurodė išduoti įtariamąjį, tačiau pakeliui į sulaikymo centrą jis pabėgo.

„Shot“ duomenimis, po pabėgimo A. Kušlevičius išvyko iš Rusijos į Lietuvą, kur vedė I. Dvizovą. Pora susilaukė sūnaus, kuriam dabar yra penkeri metai. Po skyrybų rusė išvyko į Turkiją ir kelis kartus bandė atimti iš buvusio vyro tėvystės teises. Vienas iš teismo sprendimų įsiteisėjo birželio mėnesį, jo detalės neatskleidžiamos, praneša RIA Novosti.

Tuo metu „Mash“ rašo, kad prieš 10 mėnesių A. Kušlevičius bandė pagrobti sūnų, tačiau I. Dvizova spėjo iškviesti policiją.

Nužudytos rusės giminaičiai taip pat įtaria A. Kušlevičių. Jie „Telegram“ kanalui „112“ pasakojo, kad namuose buvo rastas kruvinas pėdsakas, atitinkantis A. Kušlevičiaus pėdos dydį.

I. Dvizovos vyriausiasis sūnus Davidas, gyvenantis Maskvoje su močiute, nurodė, kad anksčiau A. Kušlevičius jį yra sumušęs.

Problemos dėl ekstradicijos

Rusijos žiniasklaidos teigimu, jei bus įrodytas A. Kušlevičiaus dalyvavimas nužudant rusus užsienio šalies teritorijoje, Rusija turi teisę reikalauti jo ekstradicijos.

„Jei net užsienietis įvykdė nusikaltimą prieš rusus, mūsų šalis turi teisę reikalauti jo ekstradicijos. Pagal Rusijos įstatymus už dviejų ar daugiau asmenų nužudymą gresia laisvės atėmimas iki 20 metų arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos“, – aiškino Maskvos advokatų asociacijos advokatas Olegas Pantjušovas.

Jis priminė, kad A. Kušlevičius jau buvo įtrauktas į tarptautinį ieškomų asmenų sąrašą ir buvo sulaikytas Rusijos Federacijos teritorijoje, todėl jei jis bus pripažintas įtariamuoju, tarp šalių – Turkijos, Monako ir Rusijos – prasidės konkurencija. Dar daugiau teisinių problemų gali kilti, jei paaiškės, kad įtariamasis šiuo metu slepiasi Lietuvoje.

Jei A. Kušlevičius bus sulaikytas Lietuvoje, institucijos turi teisę neišduoti savo piliečių. Tuomet tyrimo ir teismo klausimas gali būti sprendžiamas vietiniame teisme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.