M. Yousafzai: Talibano valdžia „buvimą mergaite pavertė nusikaltimu“

Nobelio taikos premijos laureatė Malala Yousafzai antradienį pareiškė, kad Talibano valdymas Afganistane „buvimą mergaite“ pavertė nusikaltimu, ir paragino lyčių apartheidą pripažinti nusikaltimu žmonijai.

 Afganistanas.<br> EPA-ELTA nuotr.
 Afganistanas.<br> EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-05 22:01, atnaujinta 2023-12-05 22:02

Sakydama kalbą, skirtą Pietų Afrikos Respublikos lyderio Nelsono Mandelos mirties 10-osioms metinėms, iš Pakistano kilusi aktyvistė sakė: „Talibanas buvimą mergaite pavertė nusikaltimu, ir tai sukelia pasekmes“.

Ji atkreipė dėmesį į tai, kad Afganistano mergaitės, išstumtos iš mokyklų, „patiria depresiją“, „griebiasi narkotikų“ ir „bando nusižudyti“.

Malala buvo pagrindinė kalbėtoja kasmetiniame N. Mandelos fondo renginyje, skirtame kovos su apartheidu ikonai ir Nobelio taikos premijos laureatui atminti.

Pasmerkusi Izraelio vykdomą, pasak jos, „neteisingą Gazos bombardavimą“ po beprecedenčių spalio 7 dienos „Hamas“ išpuolių, ji sakė, kad krizės Gazoje, Ukrainoje ir Sudane nukreipė dėmesį nuo elgesio su moterimis ir mergaitėmis Afganistane.

„Pirmiausia privalome Afganistano režimą įvardyti tuo, kas jis iš tikrųjų yra. Tai lyčių apartheidas“, – sakė Malala, kuriai buvo 15 metų, kai vienos Pakistano grupuotės narys šovė jai į galvą dėl jos kampanijos už mergaičių išsilavinimą.

Mergaičių ir moterų galimybės įgyti išsilavinimą ir dirbti yra labai apribotos nuo tada, kai 2021 metų rugpjūtį valdžią perėmė Talibano lyderiai.

Paauglėms ir suaugusioms moterims neleidžiama mokytis mokyklose ir universitetuose. Tūkstančiai moterų neteko darbo valstybiniame sektoriuje arba joms mokama už tai, kad liktų namuose. Joms taip pat uždrausta lankytis parkuose, atrakcionuose ar sporto salėse.

„Pietų Afrikos gyventojai kovojo už tai, kad rasinis apartheidas būtų įvardytas ir kriminalizuotas tarptautiniu lygmeniu. Laikui bėgant jiems pavyko atkreipti pasaulio dėmesį į apartheido baisumus“, – kalbėjo Malala pilnutėliame Johanesburgo teatre.

„Tačiau lyčių apartheidas dar nebuvo aiškiai kodifikuotas“, – sakė ji. „Turime galimybę tai padaryti dabar“, – pridūrė ji, ragindama įtraukti jo apibrėžtį į naują JT sutartį, dėl kurios šiuo metu vyksta diskusijos.

Malala, buvusi JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton ir kiti žymūs aktyvistai agituoja už tai, kad JT valstybės narės papildytų sutarties dėl nusikaltimų žmoniškumui projektą ir į jį įtrauktų lyčių apartheidą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.