Serbijos populistų partija tikisi pratęsti savo valdymą po dvigubų rinkimų

Sekmadienį serbai dalyvauja rinkimuose, kuriuose dar vieną kadenciją tikriausiai laimės populistinė prezidento Aleksandaro Vučičiaus partija, pažadėjusi užtikrinti stabilumą ir pažaboti infliaciją po kelis mėnesius trukusių protestų.

 Rinkimai Serbijoje.<br> EPA-ELTA nuotr.
 Rinkimai Serbijoje.<br> EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2023, 10:09 PM

Nors A. Vučičius asmeniškai nedalyvauja sekmadienį vykstančiuose parlamento ir vietos savivaldos rinkimuose, vis dėlto šie rinkimai bus didžiąja dalimi vertinami kaip referendumas dėl jo vyriausybės.

Aleksandro Vučičiaus dešinioji nacionalistinė Serbijos pažangos partija (SNS) turi dviženklę persvarą prieš pirmaujančią opozicinę koaliciją, rodo naujausios „Ipsos“ apklausos duomenys.

Tačiau SNS laukia sunkios kovos savivaldybių rinkimuose sostinėje Belgrade, kur jai teks varžytis su opozicinių partijų koalicija ir kandidatais iš aljanso „Serbija prieš smurtą“.

Judėjimas susikūrė po šių metų pradžioje įvykusių masinių šaudynių, kurios paskatino šimtus tūkstančių žmonių išeiti į gatves ir surengti mitingus, peraugusius į kelis mėnesius trukusius antivyriausybinius protestus.

A.Vučičius ne kartą savo kritikus ir protestus įvardijo kaip užsienio remiamą sąmokslą, perspėdamas, kad be jo vadovavimo Serbija praras kryptį.

Sekmadienį prasidėjus balsavimui, A. Vučičius tryško pasitikėjimu savimi.

„Tikiuosi triuškinamos pergalės, – sakė jis žurnalistams. – Serbija turi nuveikti daug svarbių darbų per ateinantį laikotarpį.“

Tačiau opozicija ir toliau siejo savo viltis su dideliu rinkėjų aktyvumu.

„Tikiuosi, kad iki vakaro Belgrade ir visoje Serbijoje sulauksime didelio rinkėjų aktyvumo ir kad rinkėjai galės laisvai išreikšti savo valią“, – sakė opozicijos judėjimo „Serbija prieš smurtą“ lyderis Dobrica Veselinovičius.

Prieš rinkimus prezidento atvaizdą galima buvo pamatyti visur – ant reklaminių stendų ir dangoraižių, o naujienų kanaluose jis nuolat būdavo dėmesio centre.

7.00 val. ryto vietos laiku prasidėjus balsavimui, Belgrade jau buvo susidariusios eilės žmonių, laukiančių balsavimo biuletenių.

„Atėjau anksčiau, kad palaikyčiau mūsų prezidentą, jis turi tęsti savo darbus“, – sakė 67 metų pensininkas Stojanas Milenkovičius.

Kiti tikėjosi, kad varžytuvės rinkimuose atpūs naujų vėjų į šalies politinę sceną.

„Tikiuosi, kad rezultatai sustabdys mūsų sostinės niokojimą“, – AFP agentūrai sakė 28-erių kasininkė Milica Pavkov.

Serbiją, kaip ir daugelį kitų pasaulio šalių, alina dviženklė infliacija.

Siekdamas prieš rinkimus sušvelninti sunkiai pakeliamas kainas, A. Vučičius ėmėsi valstybės išlaidų didinimo, pavyzdžiui, pakėlė pensijas ir pinigines išmokas pagyvenusiems žmonėms.

Prezidentas taip pat pažadėjo per ateinančius metus padvigubinti vidutinį mėnesinį darbo užmokestį ir toliau didinti pensijas.

A.Vučičius daugiau nei dešimtmetį, praleistą valdžioje, išnaudojo tam, kad sustiprintų valdžios svertų kontrolę, įskaitant faktinę žiniasklaidos kontrolę.

Rinkimai vyksta praėjus mažiau nei dvejiems metams po paskutiniojo prezidento ir parlamento rinkimų turo, per kurį A. Vučičius ir SNS dar labiau sustiprino savo valdžią.

Rinkimų apylinkės užsidarys 19 val. Grinvičo (21 val. Lietuvos) laiku, o neoficialūs rezultatai bus paskelbti vėliau vakare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.