JT ekspertė pareiškė susirūpinimą dėl A. Navalno dingimo

Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno „priverstinis dingimas“ kelia susirūpinimą, pirmadienį pareiškė viena Jungtinių Tautų (JT) ekspertė ir pareikalavo, kad Maskva jį paleistų.

A. Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2023, 3:43 PM, atnaujinta Dec 18, 2023, 3:44 PM

Kremliaus kritiko advokatams su juo susitikti neleidžiama nuo gruodžio 6 d., o praėjusį penktadienį jis nepasirodė numatytame teismo posėdyje.

„Esu labai susirūpinusi, kad Rusijos pareigūnai neatskleidžia informacijos apie pono Navalno buvimo vietą ir jo sveikatą tokį ilgą laiko tarpą, o tai prilygsta priverstiniam dingimui“, – sakė JT specialioji pranešėja žmogaus teisių Rusijoje klausimais Mariana Katzarova.

47-erių Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikui A. Navalnui 2021 m. buvo skirta 19 metų laisvės atėmimo bausmė pagal kaltinimus ekstremizmu. Prieš tai jis išgyveno pasikėsinimą nunuodyti.

M. Katzarova nurodė, kad išsakė savo susirūpinimą Rusijos valdžios institucijoms. A. Navalno komandai penktadienį buvo pranešta, kad gruodžio 11 d. opozicionierius buvo perkeltas iš Vladimiro regiono netoli Maskvos ir išgabentas į nežinomą vietą.

Pasak pranešėjos, A. Navalno šeima ir advokatai nusiuntė laiškus visoms kolonijoms, bandydami išsiaiškinti jo buvimo vietą. „Jie gavo preliminarios informacijos, kad jis gali būti Omsko kolonijoje, tačiau ši informacija vėliau buvo atmesta“, – pranešime cituojama M. Katzarova.

Teismas anksčiau šiais metais nusprendė, kad A. Navalnas turėtų būti perkeltas į griežtesnio režimo kalėjimą.

M. Katzarova pažymėjo, kad kaltinimai ekstremizmu, pagal kuriuos A. Navalnas buvo nuteistas, yra „nepagrįsti“, ir perspėjo, jog sulaikytieji pervežimo metu gali susidurti su rimtais teisių pažeidimais.

Nepriklausomos ekspertės, paskirtos JT Žmogaus teisių tarybos, tačiau nekalbančios JT vardu, pranešime taip pat kritikuojamas „nepaliaujamas pono Navalno baudžiamasis persekiojimas“.

M. Katzarova pridūrė, kad spalį dėl kaltinimų ekstremizmu buvo sulaikyti trys A. Navalno advokatai, kuriems dabar gresia ilgos laisvės atėmimo bausmės.

„Raginu Rusijos valdžios institucijas laikytis savo tarptautinių įsipareigojimų žmogaus teisių srityje, – teigė M. Katzarova. – Ponas Navalnas ir visi savavališkai sulaikyti asmenys turi būti nedelsiant paleisti ir jiems turi būti atlyginta visa patirta žala.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo