Šiaurės Korėja išbandė dar vieną ilgojo nuotolio raketą

Šiaurės Korėja pirmadienį paleido dar vieną ilgojo nuotolio balistinę raketą, kuri potencialiai galėtų smogti Jungtinėms Valstijoms, pranešė Seulo ir Tokijo pareigūnai.

 Bandymas buvo atliktas po to, kai sekmadienio vakarą šalis surengė trumpesnio nuotolio raketos bandomąjį paleidimą. Apie bandymus taip pat paskelbta naujos bauginančios retorikos tarp Šiaurės Korėjos ir sąjungininkių JAV bei Pietų Korėjos akivaizdoje.<br> EPA-ELTA nuotr.
 Bandymas buvo atliktas po to, kai sekmadienio vakarą šalis surengė trumpesnio nuotolio raketos bandomąjį paleidimą. Apie bandymus taip pat paskelbta naujos bauginančios retorikos tarp Šiaurės Korėjos ir sąjungininkių JAV bei Pietų Korėjos akivaizdoje.<br> EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-18 06:54

Šis bandymas buvo atliktas po to, kai sekmadienio vakarą šalis surengė trumpesnio nuotolio raketos bandomąjį paleidimą. Apie bandymus taip pat paskelbta naujos bauginančios retorikos tarp Šiaurės Korėjos ir sąjungininkių JAV bei Pietų Korėjos akivaizdoje.

Pietų Korėjos kariuomenė nurodė, kad pirmadienį pastebėjo ilgojo nuotolio balistinės raketos paleidimą iš Pchenjano apylinkių. Sviedinys įveikė 1 000 km atstumą ir nukrito Rytų (Japonijos) jūroje.

Tuo metu Japonijos gynybos ministerija sakė, kad tai buvo ICBM klasės raketa, kuri potencialiai galėtų pasiekti visą JAV teritoriją. Gynybos viceministro Shingo Miyake teigimu, skaičiuojant pagal trajektoriją ir priklausomai nuo kovinės galvutės svorio, ši raketa galėtų nuskrieti daugiau kaip 15 000 km.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba yra priemusi daugybę rezoliucijų, raginančių Šiaurės Korėją nutraukti savo branduolinę ir balistinių ginklų programas.

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida apibūdino pirmadienį atliktą bandymą kaip „grėsmę taikai ir stabilumui“ ir pažymėjo, kad jis pažeidžia JT Saugumo Tarybos rezoliucijas.

JAV valstybės departamentas išplatino pranešimą, kuriame pasmerkė šį bandymą.

Šiaurės Korėja šįmet jau yra išbandžiusi keturias ICBM raketas. Paskutinį kartą toks bandymas buvo surengtas liepą.

Branduoliniai grasinimai

JAV ir Pietų Korėja penktadienį Vašingtone surengė antrą Branduolinės konsultacinės grupės susitikimą, kuriame aptarė branduolinį atgrasymą konflikto su Šiaurės Korėja atveju.

Šeštadienį jos perspėjo, kad bet kokia branduolinė Pchenjano ataka prieš JAV ir Pietų Korėją lemtų Šiaurės Korėjos režimo pabaigą.

Sekmadienį Šiaurės Korėjos gynybos ministerijos atstovas sukritikavo sąjungininkių planus kitąmet išplėsti savo kasmetines bendras karines pratybas ir į jas įtraukti apmokomąją branduolinę operaciją.

„Tai atviras branduolinės konfrontacijos deklaravimas, siekiant paversti branduolinių ginklų naudojimą prieš KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinę Respubliką) fait accompli“, – sakoma pranešime, kurį išplatino naujienų agentūra KCNA.

„Į bet kokius bandymus panaudoti prieš KLDR ginkluotąsias pajėgas bus reaguojama prevenciniais ir mirtinais atsakomaisiais veiksmais“, – priduriama pranešime.

Šiaurės Korėja praėjusį mėnesį taip pat paleido karinį žvalgybinį palydovą, o tai dar labiau pablogino santykius. Dėl šios priežasties buvo iš esmės sustabdytas karinis susitarimas tarp Seulo ir Pchenjano, kuris yra skirtas deeskaluoti įtampą pusiasalyje. Po palydovo paleidimo abi pusės sustiprino saugumą ties jas skiriančia Demilitarizuota zona.

Šiaurės Korėja praėjusiais metais pasiskelbė „negrįžtama“ branduoline valstybe ir yra ne kartą sakiusi, kad niekada neatsisakys savo branduolinės programos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?