Spaudos konferencijoje – sunkūs klausimai V. Zelenskiui: ar 2024 m. karas pasibaigs? Ukrainos planuose – mobilizuoti 450–500 tūkst. žmonių.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis surengė spaudos konferenciją, kurioje žurnalistai iš skirtingų pasaulio valstybių galėjo užduoti rūpimus klausimas. Tarp svarbiausių aptartų temų – Vakarų parama Kijevui, padėtis karo fronte bei „Hamas“ ir Izrelio karo įtaka. Ukrainietis taip pat atskleidė santykių su Viktoru Orbanu užkulisius ir pranešė apie planus mobilizuoti 450–500 tūkst. žmonių.

V. Zelenskis.<br>EPA/ELTA nuotr.
V. Zelenskis.<br>EPA/ELTA nuotr.
V. Zelenskis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis ir V. Orbanas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis ir V. Orbanas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Dec 19, 2023, 6:13 PM, atnaujinta Dec 19, 2023, 7:30 PM

V. Zelenskis pradėjo konferenciją Kijeve įžangine kalba. Ukrainiečių lyderis visų pirma padėkojo įvairioms Ukrainos karinėms struktūroms už „didelę pergalę Juodojoje jūroje“.

Pasak jo, Rusijos laivynas „nebedominuoja“ ir „neblokuoja Ukrainos ekonomikos“ jūroje. Vis dėlto V. Zelenskis pripažino, kad šie metai buvo sunkūs.

Savo kalboje V. Zelenskis taip pat pajuokavo apie ES vėliavos foną, kuris buvo rodomas didžiuliame ekrane už jo. Ukrainietis pastebėjo, kad šiuo metu šioje vėliavoje yra 27 žvaigždės, tačiau „tikisi“, kad netrukus jų bus 28.

„Istorinė Ukrainos pergalė yra derybų dėl narystės ES pradžia“, – patvirtino V. Zelenskis.

Atsakydamas į klausimą, ar dėl amunicijos trūkumų, Ukraina yra priversta keisti taktika mūšio lauke, V. Zelenskis pabrėžė, kad Rusija nepasiekė fronte nepasiekė jokių rezultatų.

Jis patikino, kad Ukraina deda daug pastangų, kad gautų finansinę paramą iš užsienio.

„Esu įsitikinęs, kad JAV mūsų nenuvils ir tai, dėl ko susitarėme JAV, bus įvykdyta“, – kalbėjo V. Zelenskis.

Kalbėdamas apie ES, prezidentas buvo užtikrintas, kad Ukraina netrukus gaus 50 mlrd. eurų, nors tą padaryti bus nelengva.

V. Zelenskis pranešė, kad kariuomenė paprašė papildomai į kariuomenę mobilizuoti 450–500 tūkst. žmonių.

Ar 2024 m. karas pasibaigs?

Paklaustas, ar yra tikimybė, kad kitais metais karas nesibaigs, ir V. Zelenskis teigė neturintis įtikinamo atsakymo į šį klausimą.

Jis sako, kad „niekas neturi atsakymo“ į šį klausimą, net kariuomenės vadai.

„Mes turime minčių ir idėjų, o idėjos gali būti toli nuo realybės“, – kalbėjo jis.

Ukrainos prezidento taip pat buvo paklausta, ar jis turi planą B, jei finansinė pagalba iš Vakarų mažės. Tačiau V. Zelenskis griežtai patvirtino, kad labai pasitiki Ukrainos partneriais.

Nors jis nurodė, kad esama rizikos, jis nemano, kad Ukraina bus „išduota“.

Jis taip pat prenšė, kad Ukraina gaus daugiau oro gynybos sistemų „Patriot“, kad šią žiemą galėtų sustiprinti savo pajėgas, nes Maskva vis dažniau rengia atakas iš oro.

„Kelios naujos „Patriot“ sistemos bus Ukrainoje, kad apsaugotų mūsų šalį žiemą. Pažadėjau, kad neatskleisiu jų skaičiaus...“, – sakė V. Zelenskis, pridurdamas, kad pažadėti ginklai yra „labai svarbus rezultatas“, pasiektas per susitikimus su sąjungininkais per naujausias keliones į užsienį“.

„Žinau, kad yra daug daugiau mūsų, milijonai tokių kaip aš, kurie nepasiduoda. Mes nepasirengę paleisti savo šalies“, – tvirtai pareiškė V. Zelenskis.

Ar Ukraina gali pralaimėti karą?

Atkreipus dėmesį į darbo jėgos trūkumą, svyruojančią Vakarų paramą ir Rusijos atakas, BBC reporteris uždavė sunkų klasimą: „Ar yra pavojus, kad Ukraina gali pradėti pralaimėti šį karą?“

„Ne, – greitai atsakė Volodymyras Zelenskis. – Aš taip nemanau.“

Jis priminė, kad Ukraina jau buvo atsidūrusi labai sudėtingoje situacijoje. Šalies infrastruktūra, ekonomika ir maisto tiekimas buvo patyrę kibernetinių smūgių ir fizinių atakų.

„Buvome visiškai užblokuoti, tačiau mes tai įveikėme“, – pasakojo V. Zelenskis.

Pasak Ukrainos lyderio, dabar situacija yra kitokia, ir nors yra iššūkių dėl pagalbos, sviedinių ir artilerijos sistemų, „čiaupai atsidaro“.

„Ši pergalė iš tiesų kainuoja nepaprastai brangiai“, – pripažino V. Zelenskis.

Santykiai su V. Orbanu

Prezidento buvo paklausta, ar Vengrijos vadovas Viktoras Orbanas, ar bet kuris kitas lyderis, spaudė Ukrainą susitarti dėl paliaubų ir dėl to atsisakyti dalies savo teritorijos.

„Niekada nekalbėjau su V. Orbanu apie paliaubas su Rusija ar dialektą su V. Putinu, – pažymėjo V. Zelenskis. – Man tai kažkas keisto. Kartais jo sprendimai ar politika mums nėra labai draugiška, ir jis tai žino.“

„Aš turėjau daug klausimų jam. Bet šiaip ar taip, mes esame kaimynai, net ir su visais šiais iššūkiais, – priminė V. Zelenskis. – Mes bandome rasti sprendimą visais klausimais, bet tam reikia surengti susitikimą.“

„Galbūt jis šias pažiūras išsako savo draugams“, – spėjo Ukrainos vadovas.Ukrainietis teigė paklausęs V. Orbano, kodėl jis neremia Ukrainos ES ir kodėl nesusitiko su V. Zelenskiu asmeniškai: „Jis negalėjo man atsakyti.“

Izraelio ir „Hamas“ karas

„Bet kuriame žemyne, kuriame yra Rusija arba yra jos įtaka, tai turi įtakos paramai Ukrainai“, – kalbėdamas apie Izraelio ir „Hamas“ karą aiškino V. Zelenskis.

Jis išreiškė užuojautą dėl žuvusiųjų: „Tai tragedija, tai iššūkis Artimiesiems Rytams. Tačiau mes taip pat turime pripažinti, kad mes (red. Ukraina) turime plataus masto karą“.

V. Zelenskis įsitikinęs – Rusija pasiekė „tam tikrų laimėjimų diplomatinėje srityje, nes kai kurios šalys pradeda svarstyti, kam turėtų teikti pirmenybę paramai.“

„Tai tikrai neturi teigiamo poveikio Ukrainai“, – pripažino jis.

Pykčiai su Lenkija

V. Zelenskis vėliau pakomentavo apie Ukrainos santykius su naujai išrinkta Lenkijos vyriausybe.

Pirmiausia V. Zelenskis padėkojo Lenkijai ir jos žmonėms už paramą, kurią jie parodė po to, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą.

„Jūs buvote su mumis nuo pat karo pradžios“, – sako jis, pripažindamas, kad jo žodžių „tikriausiai nepakanka“ ir pavadino lenkus „broliais“.

Tačiau netrukus V. Zelenskis prabilo apie „neteisingą“ tebesitęsiančią Lenkijos sunkvežimių blokadą Lenkijos ir Ukrainos pasienyje, sakydamas, kad Ukraina neturi kitos galimybės eksportuoti grūdų ir kitų žemės ūkio produktų.

„Mes praradome šimtus milijonų dolerių, – gynėsi V. Zelenskis. – Aš ginu savo šalies interesus karo metu“.

Šių metų pradžioje Ukraina – viena pagrindinių pasaulio grūdų gamintojų – buvo priversta pradėti eksportuoti savo produkciją sausumos keliais, Rusijai pasitraukus iš pagrindinio Juodosios jūros regiono grūdų susitarimo. Tačiau Lenkijos sunkvežimių vairuotojai protestuodami blokavo sieną, teigdami, kad Ukrainos sunkvežimių vairuotojams turėtų būti taikomi ES leidimai.

Narystė NATO – fantazija

Atsakydamas į klausimus apie saugumo garantijas ir stojimą į NATO, V. Zelenskis pabrėžė, kad tapimas Vakarų karinio aljanso dalimi būtų „galingiausias variantas mums“.

Tačiau jis patikino, kad Ukraina ten nėra kviečiama, o pranešimai apie dalinę narystę yra nesąmonė.

Pasak ukrainiečio, Ukraina niekada negavo tokio pasiūlymo, o tai sukeltų „didžiulę riziką“.

„Kyla klausimas – ar NATO šalys kovos dėl dalies Ukrainos, likusios su neaiškiu statusu?“ – klausė jis, turėdamas omenyje šiuo metu Rusijos okupuotas žemes.

Jis pažymėjo, kad Ukraina nepripažins okupuotų teritorijų kaip Rusijos, o tai „reikštų, kad mes nesame visiškai NATO“.

„Manau, kad tai fantazija“, – apibenrino jis.

Derybos su okupantais

Paklausus, ar V. Zelenskis dėl taikos derybų persvarstytų tikslą grįžti prie 1991 m. sienų, prezidentas buvo kategoriškas.

„Strategija negali ir neturi būti keičiama, nes ji yra mūsų konstitucijoje“, – tvirtino V. Zelenskis.

V. Zelenskis nurodė, kad šis klausimas kol kas nėra aktualus, nes „nematome jokio Rusijos prašymo dėl to. Nematome to nei jų veiksmuose, nei retorikoje. Matome tik įžūlų norą žudyti“.

„Turiu ginti mūsų šalį pagal mūsų konstituciją“, kuri apima Donbasą ir Krymą, tęsė V. Zelenskis.

„Kuo labiau Rusija trauksis, tuo silpnesnė ji bus“, taip pat ir tarptautinėje arenoje, aiškino Ukrainos lyderis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.