Čekijos teismas paliko galioti nuosprendį samdiniui už dalyvavimą kare prieš Ukrainą

Antradienį Prahos Aukščiausiasis apeliacinis teismas patvirtino 21 metų laisvės atėmimo bausmę buvusiam šalies kariškiui Martinui Sukupui už dalyvavimą karo veiksmuose Ukrainoje prorusiškų separatistų iš vadinamosios Donecko liaudies respublikos gretose 2014–2018 metais.

Čekijos vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Čekijos vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2023, 8:12 AM

Tai trečiadienį pranešė „Ukrinform“, remdamasi Prahos radiju.

Teismas pripažino M. Sukupą kaltu dėl teroro akto įvykdymo ir priklausymo teroristinei grupuotei.

Pasak teisėjo Vladimíro Stiboříko, nėra jokių abejonių, kad buvo nusikaltimas ir kad jį padarė būtent M. Sukupas. Jei jis grįš į Čekiją, galės reikalauti iš naujo nagrinėti bylą.

Apeliacinis teismas bylą nagrinėjo antrą kartą. Iš pradžių jis bausmę vyrui sumažino iki ketverių metų. Tačiau nuosprendį, remdamasis prokuroro apeliaciniu skundu, panaikino Aukščiausiasis Teismas.

M. Sukupas buvo atleistas iš Čekijos armijos 1997 metais.

Kaip sakoma nuosprendyje, ketindamas paremti prorusiškus separatistus Rytų Ukrainoje, jis 2014 metų birželį atvyko į Donecko sritį, kur aktyviai dalyvavo karo veiksmuose prieš Ukrainos pajėgas.

Prokuratūros duomenimis, jis ėjo įvairias pareigas vadinamosios Donecko liaudies respublikos karinėse struktūrose mažiausiai iki 2018 metų gegužės. Tolimesnis jo likimas nežinomas.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, praėjusių metų sausį Prahos miesto teismas nuteisė kalėti 21 metus Čekijos pilietį M. Sukupą, kuris okupantų pusėje dalyvavo karo veiksmuose Rytų Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.