ES pasiekė susitarimą dėl migracijos įstatymų reformos

Europos Sąjungos (ES) šalys ir įstatymų leidėjai trečiadienį susitarė persvarstyti bloko įstatymus dėl prieglobsčio prašytojų ir migrantų, pranešė Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojas Margaritis Schinas.

U. von der Leyen.<br>AFP/Scanpix nuotr.
U. von der Leyen.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2023, 10:41 AM

Reforma apima greitesnį nelegalių atvykėlių patikrinimą, sulaikymo centrų kūrimą pasienyje, paspartintą prieglobsčio prašytojų, kurių prašymai buvo atmesti, deportavimą ir solidarumo mechanizmą, skirtą sumažinti spaudimą didžiulių migrantų srautų sulaukiančioms pietinėms šalims.

Trečiadienį paskelbtas kompromisas numato daugybę esamų taisyklių papildymų ir sugriežtinimų, kad būtų sumažinta nelegali migracija į ES.

Reformos buvo intensyviai derinamos nuo 2015 m., kai į ES atvyko rekordinis migrantų skaičius. Nors šalys, kuriose valdo dešiniųjų vyriausybės, pavyzdžiui, Vengrija, tvirtai pasisakė už taisyklių sugriežtinimą, pagalbos organizacijos ir Europos kairieji reiškė susirūpinimą dėl žmogaus teisių pablogėjimo.

Reforma „garantuos, kad Europos atsakas į šį iššūkį būtų veiksmingas“, sakė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen. „Tai reiškia, kad europiečiai, o ne kontrabandininkai, spręs, kas gali atvykti į ES ir likti“, – pridūrė ji.

Pavyzdžiui, reforma numato daug griežčiau elgtis su žmonėmis iš tų šalių, kurios laikomos gana saugiomis. Kol bus laukiama teisinio sprendimo dėl prieglobsčio prašymo, pabėgėliai turės gyventi priėmimo centruose pagal griežtas taisykles. Pagal naująją sistemą, pavadintą solidarumo mechanizmu, jei šalis nenori priimti pabėgėlių, ji turės suteikti paramą kitokia forma, pavyzdžiui, finansinę kompensaciją.

Europos liaudies partija, sudaryta iš konservatorių grupių, gyrė „istorinį susitarimą“, bet kairiųjų pažiūrų Europos Parlamento nariai puolė jį kritikuoti. „Ši nauja sistema lems, kad prie savo sienų turėsime kalinių stovyklas“, – sakė Europos Parlamento žaliųjų frakcijos narys iš Vokietijos Damianas Boeselageris.

Susitarimą dar turi patvirtinti Europos Parlamentas per plenarinę sesiją ir ES valstybės narės, nors tai dažniausiai tik formalumas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.