Po protestų Serbijoje kai kuriose apylinkėse rengiamas pakartotinis balsavimas, pranešė valstybinė žiniasklaida

Serbija trečiadienį paskelbė apie planus kai kuriose vietovėse pakartoti savaitgalį vykusius rinkimus, pranešė valstybinė žiniasklaida, praėjus kelioms dienoms po visoje šalyje vykusių protestų ir tarptautinio pasmerkimo dėl įtariamo sukčiavimo.

Rinkimai Serbijoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Rinkimai Serbijoje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-20 22:24, atnaujinta 2023-12-20 22:25

Parlamento rinkimai bus pakartoti 30-yje balsavimo apylinkių iš daugiau kaip 8 000, sakoma valstybinio transliuotojo RTS paskelbtame pranešime. Pakartotinis balsavimas numatytas gruodžio 30 dieną.

Pranešimas paskelbtas po dvi dienas trukusių protestų, per kuriuos tūkstančiai žmonių buvo susirinkę prie Serbijos rinkimų komisijos.

Prezidentas Aleksandaras Vučičius teigia, kad jo partija parlamento ir vietos valdžios rinkimuose iškovojo triuškinamą pergalę.

Kritika dėl rinkimų pasipylė po to, kai tarptautinių stebėtojų grupė, įskaitant Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovus, pasmerkė eilę „pažeidimų“, įskaitant „balsų pirkimą“ ir „balsadėžių kimšimą“.

Vėliau Vokietija pareiškė, kad tokie kaltinimai „nederami“ šaliai, kuri tikisi įstoti į Europos Sąjungą, o JAV paragino Belgradą atkreipti dėmesį į rinkimų stebėtojų „susirūpinimą“.

Nors A. Vučičius asmeniškai nebuvo įtrauktas į rinkimų biuletenį, rinkimai iš esmės buvo laikomi referendumu dėl jo vyriausybės.

A. Vučičiaus dešinioji Serbijos pažangos partija (SNS) parlamento rinkimuose surinko maždaug 46 proc. balsų, o pagrindinė opozicinė koalicija – 23,5 proc., rodo oficialūs rezultatai.

SNS taip pat pranešė, kad laimėjo savivaldos rinkimus sostinėje Belgrade, kur partija susidūrė su didžiausiu iššūkiu, kurį jai metė laisva opozicinių partijų ir kandidatų koalicija, pasivadinusi „Serbija prieš smurtą“ (SPN).

Judėjimas SPN susikūrė po šių metų pradžioje įvykusių masinių šaudynių, kurios paskatino šimtus tūkstančių žmonių išeiti į mitingus, per kelis mėnesius peraugusius į antivyriausybinius protestus.

Opozicinės grupės suabejojo rinkimų teisėtumu po kaltinimų, kad vyriausybė leido neregistruotiems asmenims iš kaimyninės Bosnijos nelegaliai balsuoti sostinėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.