Izraelis tiria palestiniečio kalinio mirties aplinkybes dėl įtariamo šiurkštaus elgesio

Valdžia ketvirtadienį pranešė, kad Izraelio policija apklausė 19 kalėjimo sargų, siekdama išsiaiškinti vieno palestiniečio kalinio mirties aplinkybes po to, kai buvo pareikšti kaltinimai dėl kankinimo.

Artimųjų gedintys palestiniečiai.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Artimųjų gedintys palestiniečiai.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 21, 2023, 4:39 PM

Oficiali Palestinos naujienų agentūra „Wafa“ pranešė, kad Thaeras Abu Assabas (38) iš Kalkilijos miesto okupuotame Vakarų Krante praėjusį mėnesį mirė po to, kai Izraelio pietuose buvo sumuštas kalėjimo sargų.

„Šią savaitę buvo apklausta 19 kalėjimo sargų“, – pasakė policijos atstovė.

„Po apklausos (jie) buvo paleisti, jiems nustatyta suvaržymų. Tyrimas tęsiamas toliau.“

Atstovė pasakojo, kad apklausos buvo vykdomos tiriant „įtariamą smurto atvejį, kuris maždaug prieš mėnesį įvyko viename kalėjime pietinėje šalies dalyje“.

Kalėjimų tarnyba į naujienų agentūros AFP prašymą pakomentuoti šį įvykį neatsakė.

Izraelio žiniasklaida pranešė, kad Palestinos prezidento Mahmudo Abbaso judėjimui „Fatah“ priklausęs ir 25 metus kalėti nuteistas Th. Assabas buvo rastas negyvas savo kameroje.

Izraelio laikraštis „Israel Hayom“ pranešė, kad per skrodimą nepavyko nustatyti, ar mirties priežastimi buvo įtariamas šiurkštus kalėjimo prižiūrėtojų elgesys.

Tačiau Visuomeninis komitetas prieš kankinimus Izraelyje (PCATI) nurodė, kad mirtis „kelia rimtą įtarimą, kad IPS (Izraelio kalėjimų tarnyba) iš profesionalios įkalinimo agentūros virsta kerštinga ir baudžiamąja jėga“.

„Kalėjimuose jau mirė šeši kaliniai“, – teigiama PCATI pranešime. Komitetas taip pat sako Izraelio kalėjimuose surinkęs liudijimų apie fizinį ir seksualinį smurtą.

„Visus šiurkštaus elgesio ir mirties atvejus būtina nedelsiant ištirti“, – pridūrė komitetas.

Kraštutinių dešiniųjų pažiūrų nacionalinio saugumo ministras Itamaras Ben-Gviras teigė, kad kalėjimo prižiūrėtojai turėtų būti laikomi nekaltais, kol tyrimo metu bus įrodyta jų kaltė.

Jis laikraščiui „Israel Hayom“ sakė, kad sargams teko dirbti su „žmonėmis padugnėmis, žudikais, kurie kėlė pavojų saugumui“.

Nuo tada, kai tarp Izraelio ir Palestinos smogikų grupuotės „Hamas“ spalio 7 d. kilo karas, Izraelio kalėjimų administracijos įvedė naujų apribojimų sulaikytiems palestiniečiams.

Valdžia nurodė, kad kaliniai nebegalės išeiti iš kamerų – taigi, jų negalima bus lankyti, jie nebegalės pirkti maisto valgykloje, jų kamerose nebus elektros, be to, bus dažniau atliekamos netikėtos kratos.

Palestinos kalinių klubo, kuris rūpinasi žmogaus teisėmis ir vykdo sulaikytųjų iš aneksuotos rytų Jeruzalės ir okupuoto Vakarų Kranto apskaitą duomenimis, gruodžio pradžioje Izraelio kalėjimuose buvo laikoma maždaug 7 800 sulaikytų palestiniečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.