JAV ir Venesuela apsikeitė kaliniais

Jungtinės Amerikos Valstijos ir Venesuela susitarė paleisti 10 įkalintų amerikiečių mainais į prezidento Nicolaso Maduro sąjungininką, trečiadienį pranešė aukšto rango JAV pareigūnai. Prezidentas Joe Bidenas sakė, kad 10 amerikiečių „grįžta namo“.

JAV ir Venesuela apsikeitė kaliniais.<br>AP/Scanpix nuotr. 
JAV ir Venesuela apsikeitė kaliniais.<br>AP/Scanpix nuotr. 
N. Maduro pasitiko A. Saabą.<br>EPA-ELTA nuotr.
N. Maduro pasitiko A. Saabą.<br>EPA-ELTA nuotr.
N. Maduro pasitiko A. Saabą.<br>EPA-ELTA nuotr.
N. Maduro pasitiko A. Saabą.<br>EPA-ELTA nuotr.
N. Maduro pasitiko A. Saabą.<br>EPA-ELTA nuotr.
N. Maduro pasitiko A. Saabą.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 21, 2023, 8:50 AM

Pasak JAV pareigūnų, Vašingtonas sutiko paleisti verslininką Alexą Saabą, įtariamą N. Maduro pinigų plovimu. Mainais Karakasas sutiko paleisti 10 Amerikos piliečių ir 20 Venesuelos politinių kalinių bei grąžinti bėglį, pramintą „storuoju Leonardu“, susijusį su didžiausiu visų laikų korupcijos skandalu JAV kariniame jūrų laivyne.

„Šiandien dešimt Venesueloje sulaikytų amerikiečių paleisti ir grįžta namo“, – sakoma J. Bideno pranešime ir priduriama, kad „jų išbandymai pagaliau baigėsi“. A. Saabo paleidimo JAV prezidentas nepaminėjo, bet patikino, kad Venesuelos režimas privalės laikytis savo įsipareigojimų.

Baltieji rūmai įvardijo keturis laisvę atgavusius amerikiečius: Josephą Cristellą, Eyviną Hernandezą, Jerrelą Kenemore ir Savoi Wrightą.

Apsikeitimas kaliniais įvyko, kai JAV spalį sutiko sušvelninti naftos ir dujų sankcijas N. Maduro vyriausybei, šiai susitarus su opozicija surengti rinkimus.

„Sunkus sprendimas“

Susitarimas paleisti A. Saabą ir įkalintus amerikiečius „iš esmės yra 10-ies amerikiečių išmainymas į vieną bėglį nuo teisingumo“, sakė aukštas JAV pareigūnas.

„Prezidentas turėjo priimti itin sunkų sprendimą, kad pasiūlytų tai, ko jo kolega iš Venesuelos aktyviai siekė, ir jis nusprendė suteikti malonę A. Saabui“, – sakė anonimiškumo pageidavęs pareigūnas.

A. Saabas, Kolumbijos pilietis, kuriam N. Maduro suteikė Venesuelos pilietybę ir ambasadoriaus titulą, buvo sulaikytas 2020 m. birželį Žaliajame Kyšulyje ir po keturių mėnesių išduotas Jungtinėms Valstijoms. JAV apkaltino A. Saabą ir jo verslo partnerį Alvaro Pulido valdant tinklą, piktnaudžiavusį maisto pagalba Venesuelai.

Milijonai žmonių dėl nuskurdusios ekonomikos bėga iš šalies, turinčios didžiulius naftos išteklius. Manoma, kad abu šie asmenys pervedė iš Venesuelos į savo sąskaitas JAV ir kitur 350 mln. dolerių. N. Maduro įtūžo, kai A. Saabas buvo išduotas JAV, ir sustabdė derybas su JAV remiama opozicija.

„Storasis Leonardas“

Leonardas Francisas, Venesuelos suimtas ir grąžinamas bėglys, buvo karinis rangovas, žinomas kaip „storasis Leonardas“, 2022 m. rugsėjį pabėgęs iš namų arešto Kalifornijoje. Malaizijos pilietis 2015 m. prisipažino kaltas siūlęs maždaug pusės milijono JAV dolerių kyšius karinio jūrų laivyno pareigūnams mainais į užsakymus jo laivų statykloms ir kitus darbus JAV laivuose, už kuriuos, kaltintojų teigimu, karinis jūrų laivynas permokėjo 35 mln. JAV dolerių.

JAV dažnai siekia iškeisti garsius kalinius į sulaikytus amerikiečius. J. Bidenas sakė dedantis visas pastangas, kad būtų paleisti JAV piliečiai, įskaitant „Hamas“ Gazos Ruože laikomus įkaitus ir Rusijoje sulaikytus bei šnipinėjimu apkaltintus žurnalistą Evaną Gershkovichių bei buvusį jūrų pėstininką Paulą Whelaną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.