Iranas išsikvietė Rusijos pasiuntinį dėl pastabų apie ginčijamas salas Persijos įlankoje

Iranas išsikvietė Rusijos pasiuntinį, kad pareikštų protestą dėl neseniai pasirodžiusio Maskvos ir Arabų šalių pareiškimo, raginančio derėtis dėl Teherano kontroliuojamų Didžiojo Tunbo, Mažojo Tunbo ir Abu Musos salų, į kurias pretenduoja Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE).

Iranas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Iranas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 24, 2023, 7:22 PM

Maskvos reikalų patikėtinis buvo iškviestas praėjus kelioms dienoms po to, kai svarbi Irano sąjungininkė Rusija su Arabų šalimis pasirašė bendrą deklaraciją, kurioje reiškiamas palaikymas „taikiems sprendimams ir iniciatyvoms“ ginčui dėl salų išspręsti.

Irano užsienio reikalų ministerija šeštadienį pranešė, kad išsikvietė Maskvos reikalų patikėtinį Teherane, norėdama įteikti „protesto notą“ dėl bendros deklaracijos turinio. „Irano Islamo Respublika bet kokius bet kurios pusės pareiškimus šiuo klausimu laiko atmestais ir nepriimtinais“, – sakoma ministerijos pranešime.

Aukščiausias Irano diplomatas Hosseinas Amiras-Abdollahianas penktadienį per pokalbį telefonu su savo kolega iš Rusijos Sergejumi Lavrovu taip pat pavadino salas „neatsiejama Irano teritorinio vientisumo dalimi“. „Iranas nesileis į kompromisus su nė viena puse pagarbos teritoriniam vientisumui ir suverenitetui klausimu“, – pridūrė jis.

Liepą Iranas buvo išsikvietęs Rusijos ambasadorių, kad pareikštų protestą dėl panašaus bendro pareiškimo dėl salų, kurį pasirašė Maskva ir Arabų šalys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.