Rusijos taikos šalininkė, kuriai neleista kandidatuoti per prezidento rinkimus, kurs savo partiją

Buvusi Rusijos miesto tarybos narė ir taikos šalininkė Jekaterina Duncova, valdžiai neleidus jai dalyvauti 2024 m. prezidento rinkimuose, trečiadienį pažadėjo įkurti politinę partiją.

Jekaterina Duncova.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jekaterina Duncova.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 27, 2023, 6:12 PM, atnaujinta Dec 27, 2023, 6:18 PM

Neabejojama, kad kovo mėnesį vyksiančius prezidento rinkimus Rusijoje laimės penktosios kadencijos siekiantis prezidentas Vladimiras Putinas, o su juo neva varžytis bus leista tik Kremliui draugiškiems kandidatams. Opozicija tvirtina, kad Rusijoje seniai nėra jokių rinkimų, o tik spektaklis V. Putino legitimumo regimybei sukurti.

Rusijos rinkimų komisija šeštadienį atmetė J. Duncovos prašymą, motyvuodama „klaidomis dokumentuose“, trečiadienį toks sprendimas buvo patvirtintas.

„Aukščiausiasis Teismas atmetė mano prašymą leisti kandidatuoti į prezidentus. Tačiau mes negalime pasiduoti ir sukursime savo politinę partiją!“, – „Telegram“ kanale pranešė J. Duncova. Net ir įsteigusi partiją, ji vis tiek negalės dalyvauti būsimuose prezidento rinkimuose. Tačiau ji sakė norinti sukurti judėjimą „dešimtims milijonams“ rusų, norinčių „taikios demokratinės ateities ir paprasto sveiko proto“, bet neturinčių juos atstovaujančios partijos.

Parlamente atstovų neturinčių politinių partijų, pavyzdžiui, opozicinės liberalų partijos „Jabloko“, kandidatams procedūra dalyvauti prezidento rinkimuose ne tokia sunki nei nepriklausomiems kandidatams. Iki sausio pabaigos jie turi surinkti 100 tūkst. rėmėjų parašų, o nepriklausomi kandidatai – 300 tūkstančių.

J. Duncova sakė, kad bendraminčiai rusai vis dar galėtų padėti Borisui Nadeždinui iš Piliečių iniciatyvos partijos surinkti parašus būti kandidatu.

Maskva daugelį metų tildė ir šalino opozicijos veikėjus nuo rinkimų ir politinio gyvenimo, susidorojimas pasiekė dar nebūtą mastą Kremliui pernai pradėjus karinę invaziją į Ukrainą.

Aršus nacionalistas Igoris Girkinas, tapęs Kremliaus kritiku, sulaikytas ir laukiantis teismo dėl kaltinimų ekstremizmu, pareiškė norintis mesti iššūkį V. Putinui.

Kalinčiam opozicijos veikėjui Aleksejui Navalnui buvo neleista dalyvauti rinkimuose 2018 m. dėl teistumo už sukčiavimą, šiuos kaltinimus šalininkai laiko politiškai motyvuotais.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje