Rusijos teismas devyneriems metams nuteisė A. Navalno bendražygę K. Fadejevą

Penktadienį Rusijos teismas nuteisė Kseniją Fadejevą, Sibiro Tomsko mieste vadovavusią jau uždraustai įkalinto opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno organizacijai, beveik dešimčiai metų kalėjimo, pranešė jos rėmėjai.

Ksenija Fadejeva.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ksenija Fadejeva.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2023, 12:43 PM, atnaujinta Dec 29, 2023, 12:44 PM

Tai naujausia griežta Rusijos opozicijos atstovui skirta kalėjimo bausmė, Kremliui nuo karinės operacijos Ukrainoje pradžios 2022 m. didinant pastangas užgniaužti pilietinę visuomenę.

„Vadinamasis „teisėjas“ Chudiakovas skyrė Ksenijai Fadejevai devynerių metų kalėjimo bausmę“ už ekstremizmą, rašoma jos rėmėjų kanale platformoje „Telegram“.

„Savaime suprantama, advokatai skųs šį sprendimą aukščiausiajam teismui“, – nurodoma pranešime.

K. Fadejeva vadovavo A. Navalno politiniam biurui Tomske, kur 2020 m. rugpjūtį priešrinkiminio vizito metu opozicijos vadovas buvo apnuodytas.

2020 m. K. Fadejeva buvo išrinkta į Tomsko miesto tarybą – šis įvykis buvo laikomas Rusijos opozicijos pergalę prieš prezidento Vladimiro Putino režimą.

Tačiau 2021 m. valdžia pavadino grupę „ekstremistine organizacija“, todėl jos nariai ir rėmėjai galėjo būti patraukiami baudžiamojon atsakomybėn.

Daugelis iš A. Navalno bendražygių išsilakstė, tačiau K. Fadejeva atsisakė bėgti ir 2021 m. gruodį buvo sulaikyta, jai buvo pareikšti kaltinimai „ekstremistinės“ grupuotės steigimu.

Remdamasi įstatymais dėl „teroristinių“ ir „ekstremistinių“ organizacijų, Maskva dosniai dalino ilgus metus trunkančias įkalinimo bausmes savo kritikams, tarp jų ir pačiam A. Navalnui.

Iki to laiko, kai, grįžęs iš Vokietijos, kur sveiko po apnuodijimo, 2021 m. buvo įkalintas dėl jam pareikštų kaltinimų sukčiavimu, A. Navalnas visoje Rusijoje surengė virtinę plataus masto protestų.

2023 m. jam buvo primesti kaltinimai ekstremizmu ir jo kalėjimo bausmė buvo pratęsta iki 19 metų, o visai neseniai jis buvo perkeltas į griežtesnio režimo koloniją Rusijos Arkties regione.

Buvo įkalinta ir keletas regioninių Kovos su korupcija fondo vadovų.

Viena iš jų – Lilija Čaniševa, A. Navalno bendražygė Baškirijos Respublikoje, kuriai šią vasarą skirta septynerių su puse metų laisvės atėmimo bausmė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.