Šiaurės Korėja paleido 60 artilerijos sviedinių netoli Pietų Korėjai priklausančios Jonpjongo salos

Šiaurės Korėjos kariuomenė šeštadienį netoli Jonpjongo salos paleido daugiau kaip 60 artilerijos sviedinių, pranešė Seulo kariuomenė kitą dieną po to, kai abi šalys surengė kovinio šaudymo pratybas toje pačioje teritorijoje netoli ginčijamos jūrų sienos.

Pietų Korėjos kariai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Pietų Korėjos kariai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 6, 2024, 2:01 PM

„Šiaurės Korėjos pajėgos šiandien maždaug nuo 16.00 iki 17.00 val. (7.00-8.00 val. Grinvičo laiku) iš rajono, esančio į šiaurės vakarus nuo Jonpjongo salos, iššovė daugiau kaip 60 artilerijos sviedinių“, – sakoma Seulo Jungtinio štabų vadų komiteto (JCS) pranešime.

Penktadienį Šiaurės Korėja paleido daugiau kaip 200 artilerijos sviedinių netoli Jonpjongo ir Bengnjongo – dviejų retai apgyvendintų salų, esančių į pietus nuo abiejų šalių faktinės jūrų sienos.

Abiejų salų gyventojams buvo nurodyta evakuotis į slėptuves, taip pat buvo sustabdytas keltų eismas dėl vienos rimčiausių karinių eskalacijų pusiasalyje nuo 2010 metų, kai Pchenjanas apšaudė vieną iš salų.

Ir penktadienį, ir šeštadienį Šiaurės Korėjos sviediniai nukrito buferinėje zonoje, sukurtoje pagal 2018 metų įtampą mažinantį susitarimą, kuris žlugo lapkričio mėnesį, kai Šiaurės Korėja paleido šnipinėjimo palydovą.

Seulo kariuomenė šeštadienį pareiškė, kad „pakartotinis Šiaurės Korėjos vykdomas apšaudymas iš artilerijos draudžiamų priešiškų veiksmų zonoje kelia grėsmę taikai Korėjos pusiasalyje ir didina įtampą“.

Ji paskelbė „griežtą įspėjimą“ ir paragino Šiaurės Korėją nedelsiant nutraukti tokius veiksmus.

„Šiaurės Korėja, pareiškusi, kad visiškai panaikino „Rugsėjo 19 dienos karinį susitarimą“, toliau grasina mūsų piliečiams nuolatiniu artilerijos apšaudymu draudžiamų priešiškų veiksmų zonoje, – teigė JCS. – Atsakydama į tai, mūsų kariuomenė imsis atitinkamų priemonių, kad apsaugotų mūsų šalį“.

„Poveikio nėra“

Šiaurės Korėja penktadienį pareiškė, kad jos kovinio šaudymo pratybos neturėjo net „netiesioginio poveikio“ pasienio saloms.

Jonpjongas, kuriame gyvena apie 2 000 gyventojų, yra maždaug už 115 km į vakarus nuo Seulo. Bengnjongas, turintis 4 900 gyventojų, yra maždaug už 210 km į vakarus nuo ten pat.

Lapkritį Seulas iš dalies sustabdė 2018 metų karinį susitarimą, protestuodamas prieš tai, kad Pchenjanas į orbitą iškėlė šnipinėjimo palydovą. Tada Pchenjanas visiškai nutraukė susitarimą.

2010 metais Šiaurės Korėja, atsakydama į Pietų Korėjos kovinio šaudymo pratybas netoli jūros sienos, bombardavo Jonpjongo salą, dėl to žuvo keturi pietų korėjiečiai – du kariai ir du civiliai. Tai buvo pirmoji ataka prieš civilinę teritoriją nuo 1950-53 metų Korėjos karo laikų. Pietų Korėja atsakė ugnimi, kuri tęsėsi daugiau nei valandą, abi pusės apsikeitė daugiau nei 200 sviedinių, trumpam sukeldamos baimę, kad prasidės tikras karas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.