Žemdirbių protestas Lenkijos pasienyje su Ukraina sustabdytas

Lenkijos žemdirbių protestas pasienyje su Ukraina buvo sustabdytas po to, kai šeštadienį susitarimą pasirašė Lenkijos žemės ūkio ir kaimo plėtros ministras Czeslawas Siekierskis, Pakarpatės vaivadijos gubernatorė Teresa Kubas-Hul ir ūkininkų sąjungos „Apgautas kaimas“ vadovas Romanas Kondrowas, informuoja PAP.

Protestai Lenkijoje.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Protestai Lenkijoje.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 7, 2024, 12:39 PM, atnaujinta Jan 7, 2024, 12:40 PM

Žemdirbiai pradėjo blokuoti Medykos pasienio kontrolės punktą 2023 m. lapkričio 23 d. Jie reikalavo subsidijų kukurūzams, papildomo finansavimo likvidumo paskoloms ir nedidinti žemės ūkio mokesčių 2024 m. Jie sustabdė protestus gruodžio 24 d. Kalėdiniu laikotarpiu, bet nusprendė juos atnaujinti sausio 4 d.

Pagal pasirašytą susitarimą žemės ūkio ministras įsipareigojo įgyvendinti tris protestuotojų reikalavimus, įskaitant 232,6 mln. eurų subsidiją kukurūzams, papildomus 581,4 mln. eurų žemės ūkio paskoloms ir išlaikyti tokius pačius žemės ūkio mokesčius 2024 m.

Šie įsipareigojimai bus įgyvendinti, kai bus baigtas teisėkūros procesas ir kai jiems pritars Europos Komisija.

Ministras sakė, kad po susitarimo pasirašymo dialogas su žemdirbiais tęsis. C. Siekierskis teigė, kad Lenkijos vyriausybė gerai supranta, jog Ukrainai reikia pagalbos, bet tuo pačiu metu ji pasisako už kvotas į Europos rinką patenkantiems produktams.

„ES turi padėti Ukrainos eksportui, bet globaliu mastu, ten kur jo reikia“, – sakė ministras.

Lenkijos vežėjai taip pat nuo praeitų metų lapkričio blokavo pasienio kirtimo punktus atkreipdami dėmesį į Ukrainos vežėjų keliamą nelygią konkurenciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.