JAV žiniasklaida: D. Trumpas atvyko į teismą Vašingtone, kur bus svarstomas jo imunitetas

JAV žiniasklaida pranešė, kad antradienį Donaldas Trumpas atvyko į federalinio teismo rūmus Vašingtone dalyvauti posėdyje, per kurį bus nagrinėjamas jo reikalavimas gauti imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo dėl jo įtariamo kurstymo panaikinti 2020 m. rinkimų rezultatus.

D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 9, 2024, 4:52 PM, atnaujinta Jan 9, 2024, 5:59 PM

D. Trumpas, siekiantis dar kartą kandidatuoti į prezidento postą per rinkimus šiais metais, kaltinamas įvairiais būdais mėginęs panaikinti 2020 m. balsavimo rezultatus, teigęs, kad rinkimai nebuvo sąžiningi ir pergalė iš jo buvo pavogta, bei po pralaimėjimo pakurstęs minią įsiveržti į Kongresą.

77-erių D. Trumpas atvyko automobilių vilkstine dalyvauti apeliacinio teismo posėdyje federaliniuose teismo rūmuose, esančiuose vos už kelių kvartalų nuo JAV Kapitolijaus, kurį 2021 m. sausio 6 d. šturmavo jo šalininkai, mėginę sutrikdyti taikų valdžios perdavimą rinkimus laimėjusiam Joe Bidenui.

D. Trumpas, siekiantis tapti respublikonų kandidatu į prezidentus ir šiemet vėl varžytis dėl prezidento pareigų, kovo 4 d. turi būti teisiamas dėl kaltinimų sąmokslu, susijusiu su jo pastangomis pakeisti 2020 m. balsavimo rezultatus. Jis tvirtina, jog kaip buvęs JAV prezidentas turi imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo. Jo advokatai siekė panaikinti kaltinimus kišimusi į rinkimus, pateikę šį naują argumentą, kad buvęs prezidentas turi „visišką imunitetą“ ir negali būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn už veiksmus, padarytus tuo metu, kai buvo Baltųjų rūmų šeimininkas.

JAV apygardos teisėja Tanya Chutkan, pirmininkausianti istoriniam teismo procesui, praėjusį mėnesį atmetė prašymą dėl imuniteto ir sakė, kad buvęs prezidentas neturi „visą gyvenimą galiojančio nemokamo bilieto išsisukti nuo kalėjimo“. D. Trumpo „ketverius metus trukusi vyriausiojo vado tarnyba nesuteikė jam dieviškos karalių teisės išvengti baudžiamosios atsakomybės, taikomos visiems jo bendrapiliečiams“, sakė teisėja.

D. Trumpas apskundė šį sprendimą, tad antradienį Vašingtono apygardos apeliacinio teismo trijų teisėjų kolegija išklausys žodinius argumentus šioje byloje. Du teisėjus paskyrė prezidentas demokratas J. Bidenas, trečiąjį – respublikonų prezidentas George'as H. W. Bushas.

D. Trumpui nebuvo privaloma dalyvauti posėdyje. Tai, kad jis dalyvauja, yra jo politinės kampanijos dalis. Prieš antradienio posėdį D. Trumpas paskelbė įrašą savo platformoje „Truth Social“ ir perspėjo, kad jei iš jo bus atimtas imunitetas, to paties gali sulaukti ir „vagis Bidenas“, nes kaltinimai jam jau „subrendo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.