Varšuvoje surengtame mitinge tūkstančiai žmonių reikalavo didesnės ES pagalbos Ukrainai

Pirmadienį prie Europos Komisijos atstovybės Varšuvoje susirinkę beveik 3 000 žmonių ragino Europą ir visą pasaulį aktyviau palaikyti Ukrainą, kai Rusija atnaujino masinius smūgius prieš Ukrainos gyvenvietes.

Demonstracija Varšuvoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Demonstracija Varšuvoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 9, 2024, 9:01 AM

Aktyvistai reikalauja, kad Ukrainos partneriai paaukotų daugiau ginklų sistemų civiliams gyventojams apsaugoti, perduotų įšaldytą Rusijos turtą, kad jis būtų panaudotas atstatymui, ir dar labiau izoliuotų Rusiją tarptautinėje arenoje.

„Organizavome šį mitingą Rusijos nuolatinio ir masinio Ukrainos apšaudymo, kuris, kaip paaiškėjo, buvo pats intensyviausias, akivaizdoje. Tai teroras prieš civilius Ukrainos gyventojus. Todėl šiandien norėtume kreiptis į Europos Sąjungą su konkrečiais reikalavimais: apsaugoti civilius gyventojus, apginti ukrainiečius nedelsiant suteikiant Ukrainai oro gynybos pajėgumus ir naikintuvus F-16“, – „Ukrinform“ sakė Varšuvos Euromaidano aktyvistė Viktorija Pohrebniak.

Ji pažymėjo, kad Ukraina gina europietiškas vertybes ir demokratiją, tačiau kažkodėl nesulaukia pakankamos ES paramos, susijusios su ginklų sistemomis, kurios leistų Kyjivui apsaugoti civilius gyventojus.

V. Pohrebniak perskaitė ir perdavė EK atstovybei kreipimąsi į ES valdymo organus, kuriame raginama nedelsiant suteikti pagalbą ir tolesnę paramą Ukrainai.

Ukrainiečių asociacijos Lenkijoje vadovas Myroslavas Skirka komentare „Ukrinform“ akcentavo, kad karas Ukrainoje tęsiasi ir įgauna vis tragiškesnes formas dėl suintensyvėjusių raketinių atakų.

Jis apgailestaudamas pažymėjo, kad Vakarai pamažu tampa abejingi vykstančiai tragedijai. Taip pat jis pabrėžė, kad, deja, Lenkija irgi nustojo būti aktyvia partnere, remiančia Ukrainą, o kai kuriais atžvilgiais net užkerta kelią Ukrainai į Europą ir tolesnę pagalbą Kyjivui.

„Šiandien esame čia tam, kad pasakytume – taip negali būti. Ne tam mes nuo 2022 metų esame susirinkę Lenkijoje, kad gaištume laiką dėl keistos ir nesuprantamos tiek buvusios, tiek dabartinės Lenkijos vyriausybės politikos“, – pareiškė M. Skirka.

Varšuvos Euromaidano lyderė Natalija Pančenko kreipėsi į ES vadovybę ir Lenkijos valdžią, prašydama skirti Ukrainai taip reikalingus pajėgumus civiliams gyventojams apsaugoti, išvaryti Rusijos diplomatus iš Europos ir nedelsiant perduoti konfiskuotą Rusijos turtą Ukrainai, kad vyriausybė už šiuos pinigus galėtų įsigyti ginklų ir sustiprinti civilių gyventojų apsaugą nuo sisteminio Rusijos teroro.

Mitinge Ukrainai palaikyti taip pat dalyvavo žinomi Lenkijos visuomenės veikėjai ir politikai, tarp jų buvęs Varšuvos meras Marcinas Swiencickis, legendinis Lenkijos judėjimo „Solidarumas“ veikėjas Zbigniewas Bujakas ir daugelis kitų. Nepaisant šalto pirmadienio oro, į mitingą susirinko daugiau kaip 2 500 žmonių, tarp jų buvo daug vaikų.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, keli tūkstančiai aktyvistų Berlyne reikalavo, kad Vokietijos vyriausybė perduotų Ukrainai tolimojo nuotolio raketų „Taurus“ ir kitų ginklų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.