D. Trumpo varžovai susitiko paskutiniuose debatuose prieš balsavimą Ajovoje

Nikki Haley ir Ronas DeSantis trečiadienį susigrūmė paskutiniuose debatuose, prieš prasidedant balsavimui JAV respublikonų kandidatų į prezidentus rinkimuose, siekdami parodyti save kaip geriausią alternatyvą pirmaujančiam, bet debatų vengiančiam Donaldui Trumpui.

Įtempti respublikonų debatai.<br> AP/Scanpix nuotr.
Įtempti respublikonų debatai.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2024, 9:11 AM

Debatai vyko likus penkioms dienoms iki lemiamų Ajovos pirminių rinkimų, kurie laikomi itin svarbiais siekiant išgryninti kandidatų ratą ir suteikti likusiems šiose varžybose naują atramos tašką.

D. Trumpas pirmauja nepaisant daugybės jam gresiančių teisinių problemų, tačiau jis praleido televizijos debatus, nusprendęs, kad jam nėra jokios naudos, jei didelės auditorijos akivaizdoje sulauks smūgių iš mažiau balsų turinčių varžovų.

Nė vienas iš kitų pretendentų neatitiko kvalifikacinių reikalavimų, todėl paliko sceną buvusiai ambasadorei JT N. Haley ir Floridos gubernatoriui R. DeSantisui varžytis tarpusavyje dėl neapsisprendusių Ajovos rinkėjų.

Prieš akistatą abu dalyviai apsikeitė smūgiais: N. Haley apkaltino R. DeSantisą melavimu apie jos įrašą, o gubernatorius atkirto, kad ji ne kartą buvo nenuoširdi dėl ankstesnių savo pareiškimų.

Pagal „RealClearPolitics“ apklausų vidurkį D. Trumpas Ajovoje pirmauja su 52,3 proc. balsų, o N. Haley ir R. DeSantisas renka 16,3 ir 16 proc. balsų.

Nacionalinis vaizdas panašus, nors D. Trumpo persvara dar didesnė – net 51,5 procentinio punkto

Didžiąją dalį kampanijos veiklos Ajovoje paskutinę savaitę temdė teisinės D. Trumpo bėdos – jis stengėsi pasinaudoti teismų rūmų prieigomis visoje šalyje, kad dominuotų televizijos reportažuose ir sutelktų palaikymą.

Antradienį jis atsitraukė nuo rinkimų kampanijos, kad galėtų dalyvauti teismo posėdyje Vašingtone, kur jam pateikti kaltinimai dėl įtariamo sąmokslo siekiant sužlugdyti 2020 metų rinkimus. Ketvirtadienį D. Trumpas taip pat turi grįžti į teismą dėl savo civilinės sukčiavimo bylos Niujorke.

Respublikonas Ch. Christie‘is traukiasi iš kovo dėl JAV prezidento posto

Respublikonas Chrisas Christie‘is traukiasi iš kovos dėl JAV prezidento posto. Buvęs Naujojo Džersio gubernatorius trečiadienio vakarą Naujajame Hampšyre paskelbė, kad nesieks partijos nominacijos rinkimuose.

Ch. Christie‘is teigė supratęs, „kad man nėra jokių galimybių laimėti nominaciją“. Ir jis jokiu būdu nenorįs prisidėti prie to, kad buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas vėl taptų Baltųjų rūmų šeimininku. Ch. Christie‘is taip davė suprasti, kad nenori atimti potencialių balsų iš kitų partijos kandidatų ir taip galimai sumažinti jų šansus kovoje prieš D. Trumpą.

D. Trumpas siekia dar kartą tapti JAV prezidentu. Apklausose tarp respublikonų jis smarkiai lenkia visus kitus kandidatus, palikdamas po savęs Floridos gubernatorių Roną DeSantisą ir buvusią JAV ambasadorę Jungtinėse Tautose Nikki Haley. Labiausiai tikėtina, kad kova dėl respublikonų nominacijos vyks tarp šių trijų kandidatų.

Ch. Christie‘is apie savo pasitraukimą paskelbė likus kelioms dienoms iki respublikonų pirminių rinkimų pradžios. Šiuose pirminiuose rinkimuose renkamas partijos kandidatas. Pirmasis balsavimas ateinančią savaitę numatytas Ajovos valstijoje. JAV prezidento rinkimai vyks lapkričio pradžioje.

Praėjusiomis savaitėmis iš kovos jau pasitraukė kiti respublikonų kandidatai, įskaitant buvusį viceprezidentą Mike‘ą Pence‘ą.

Ch. Christie‘is jau 2016 m. norėjo tapti savo partijos kandidatas, tačiau atsisakė ketinimų po prasto pasirodymo pirminiuose rinkimuose. 61-erių politikas yra buvęs D. Trumpo bendražygis, tačiau dabar jis nusigręžęs nuo buvusio prezidento ir yra vienas griežčiausių jo kritikų. Ch. Christie‘is praėjusiomis rinkimų kampanijos savaitėmis visad smarkiai puolė D. Trumpą – priešingai nei kiti respublikonų varžovai.

Trečiadienį Ch. Christie‘is dar kartą primygtinai įspėjo dėl dar vienos D. Trumpo kadencijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.