Irano karinis jūrų laivynas Omano įlankoje perėmė naftos tanklaivį

Irano karinis jūrų laivynas Omano įlankos vandenyse perėmė naftos tanklaivį, ketvirtadienį pranešė valstybinė žiniasklaida. Toks žingsnis esą buvo žengtas prieš tai išdavus tai daryti leidžiantį „teismo įsakymą“.

Irano karinis laivas.<br>ZUMA Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Irano karinis laivas.<br>ZUMA Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2024, 3:51 PM, atnaujinta Jan 11, 2024, 5:04 PM

„Vadovaudamasis teismo įsakymu, Irano Islamo Respublikos karinis jūrų laivynas Omano įlankos vandenyse perėmė amerikiečių naftos tanklaivį“, – skelbė oficiali naujienų agentūra IRNA.

„Arab News“ teigimu, tai tas pats tanklaivis, į kurį anksčiau ketvirtadienį įsilaipino neatpažinti ginkluoti vyrai. Saugumo ekspertai teigia, kad laivo sekimo sistema buvo išjungta, ir manoma, kad laivas plaukia Irano link, rašo leidinys.

Ketvirtadienį Omano įlankoje į naftos tanklaivį įsilaipino „karinio stiliaus“ uniformomis vilkintys ginkluoti asmenys, pranešė viena jūrų saugumo agentūra.

Pasak Jungtinės Karalystės Jūrų prekybos organizacijos (UKMTO), į Graikijai priklausantį, su Maršalo salų vėliava plaukiojantį laivą „St Nikolas“ buvo įsilaipinta apie 7 val. 30 min. (vietos, 5 val. 30 min. Lietuvos laiku) netoli Omano Soharo miesto. Laivas esą pakeitė kursą ir ėmė plaukti link Bandar e Jasko Irane. UKMTO nurodė, kad keturi ar penki „be leidimo įlipę asmenys vilki juodas karinio stiliaus uniformas su juodomis kaukėmis“.

Tuo metu britų jūrų saugumo įmonė „Ambrey“ pažymėjo, kad grupelė uždengė laivo kameras. Bendrovė pridūrė, kad vienas saugumo pareigūnas „pranešė per telefoną išgirdęs nežinomus balsus ir kapitono balsą“.

Graikijoje įsikūrusi tanklaivį valdanti įmonė „Empire Navigation“ naujienų agentūrai AFP sakė, kad ryšiai su laivu, kuriuo plaukė 19 įgulos narių, nutrūko. Anot kompanijos, laivas Irako mieste Basroje buvo pripildytas 145 000 tonų žaliavinės naftos ir turėjo per Sueco kanalą pasiekti Aliagą Turkijoje.

„Ambrey“ nurodė, kad neseniai pervadintas tanklaivis anksčiau buvo susilaukęs baudos už tai, kad gabeno sankcionuotą iranietišką naftą, kurią konfiskavo JAV pareigūnai. „Iranas anksčiau yra ėmęsis veiksmų prieš tuos, kuriuos jis kaltino bendradarbiavimu su JAV“, – pridūrė įmonė.

Omaną ir Iraną skirianti Omano įlanka yra svarbus naftos pramonės maršrutas. Bėgant metams čia būta užgrobimų ir atakų, su kuriomis dažnai būna susijęs Iranas.

Apie naujausią incidentą pranešta pastaruoju metu Raudonojoje jūroje fiksuojant Jemeno hučių sukilėlių atakas prieš laivus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.