Suomija: sienos su Rusija perėjimo punktai dar liks uždaryti

Suomijos vyriausybė ketvirtadienį pranešė, kad sienos su Rusija perėjimo punktai dar liks uždaryti.

Suomijos ir Rusijos siena.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Suomijos ir Rusijos siena.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2024, 5:00 PM

Suomija savo sieną uždarė dėl migrantų antplūdžio, kurį Helsinkis laiko Rusijos inicijuota hibridine ataka. Perėjimo punktai buvo užverti gruodžio viduryje, nuo rugpjūčio suskaičiavus beveik 1 000 migrantų, be vizų atvykusių per Suomijos rytinę sieną.

„Vyriausybė nusprendė, kad Suomijos ir Rusijos sausumos sienos perėjimo punktai liks uždaryti iki 2024 m. vasario 11 d.“, – sakoma vyriausybės pareiškime.

Suomija ir Rusija turi 1 340 kilometrų ilgio sieną.

„Remiantis pareigūnų surinkta informacija, labai tikėtina, kad Rusijos hibridinės įtakos veikla atsinaujins ir bus plečiama, kaip jau matėme anksčiau“, – pareiškė vidaus reikalų ministrė Mari Rantanen.

„Todėl manome, kad rytinė siena turi likti uždaryta“, – pridūrė ji.

Suomijos ir Rusijos santykiai pašlijo po Maskvos invazijos į Ukrainą.

Balandį Suomija po dešimtmečius trukusio neutralumo prisijungė prie NATO. Maskva tai pavadino „išpuoliu prieš Rusijos saugumą“ ir pagrasino „atsakomosiomis priemonėmis“.

Lapkritį Suomija iš pradžių uždarė keturis iš aštuonių sienos su Rusija perėjimo punktų, tačiau galiausiai užvėrė ir likusius. Nors Helsinkis vėliau sušvelnino šiuos apribojimus, gruodžio 14 d. vėl buvo uždaryta visa siena.

Ketvirtadienį vyriausybė pakartojo, kad yra „akivaizdu, jog Rusijos valdžios institucijos ar kiti veikėjai sudaro sąlygas instrumentalizuotai migracijai“, pavadindama tai „rimta grėsme nacionaliniam saugumui ir viešajai tvarkai Suomijoje“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.