Taivano piliečiai renka naują parlamentą ir prezidentą

Šeštadienį Taivano piliečiai renka naują prezidentą ir naują parlamentą. Rinkimų apylinkės atvėrė duris 8 val. vietos laiku. Balso teisę turi apie 19,5 mln. žmonių.

Taivano piliečiai renka naują parlamentą ir prezidentą.<br>EPA-ELTA nuotr.
Taivano piliečiai renka naują parlamentą ir prezidentą.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 13, 2024, 9:13 AM

Rinkimų kampanijoje dominavo įtampa tarp Kinijos ir Taivano. Jų rezultatai taip pat nulems, kaip klostysis santykiai su Kinija.

Kinijos vadovybė Demokratinę pažangos partiją (DPP), pasisakančią už Taivano nepriklausomybę, laiko separatistine, net jei ji neketina oficialiai skelbti nepriklausomybės.

Dabartinė prezidentė Tsai Ing-Wen atidavė savo balsą vos prasidėjus rinkimams.

„Demokratinės šalies piliečiai gali spręsti savo ateitį su balsalapiais rankose“, – sakė ji. „Raginu jus eiti ir balsuoti. Atminkite, kad tai yra piliečių teisė ir pareiga“, – pridūrė prezidentė.

Tsai Ing-Wen negali vėl kandidatuoti po dviejų kadencijų. Tad DPP kandidatu į prezidentus iškėlė Williamą Lai. Jo varžovai iš konservatyviosios Kuomintango partijos ir Taivano liaudies partijos (TPP) norėtų plėsti ryšius su Kinija per verslą, kultūrą ar turizmą, tačiau su sąlyga, kad Taivane bus išsaugota demokratija.

TPP kandidatas į prezidentus Ko Wen-je taip pat jau atidavė savo balsą Taipėjuje.

„Užbaigi tai, ką turi padaryti. Tada planuoji kitą etapą“, – sakė jis žurnalistams, tikėdamasis, kad geras oras paskatins taivaniečius aktyviai dalyvauti rinkimuose.

Kinijos komunistų partija laiko Taivaną separatistine provincija ir nori susivienijimo, net jei reikėtų griebtis karinės jėgos. Pekinas jau kurį laiką demonstruoja savo karinę galią Taivano sąsiauryje, jo naikintuvai beveik kasdien įskrenda į Taivano oro gynybos zoną.

Taivano piliečiai taip pat turi išrinkti naują parlamentą, kuriame DPP anksčiau turėjo absoliučią daugumą. Rinkimų rezultatų tikimasi vėlų šeštadienio vakarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.