Danijos parlamentas pasveikino naująjį šalies karalių

Naujasis Danijos karalius Frederikas X pirmadienį atvyko į parlamentą, kur buvo pasveikintas perėmęs sostą. Folketingeto pirmininkui Sørenui Gade sušukus „Tegyvuoja Jo Didenybė karalius Frederikas X“, parlamentarai devynis kartus sušuko „Huraa!“

 Danijos karalius<br> EPA-ELTA nuotr.
 Danijos karalius<br> EPA-ELTA nuotr.
Danijos karalius<br>Elta nuotr.
Danijos karalius<br>Elta nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-01-15 18:32, atnaujinta 2024-01-15 18:35

Parlamente kartu lankėsi karalienė Mary, karūnos princas Christianas, taip pat sostą palikusi karalienė Margrethė II, jos sesuo princesė Benedikta bei Frederiko brolis princas Joachimas.

Karaliaus pareiškime, kurį jo vardu perskaitė ministrė pirmininkė Mettė Frederiksen, monarchas žadėjo, jog kartu su karaliene Mary visas jėgas skirs tarnauti Danijos karalystei. „Tikimės, kad mums pavyks dirbti visos karalystės labui ir įgyti žmonių pasitikėjimą“, – teigiama toliau pareiškime. Karalystei be Danijos dar priklauso Grenlandija ir Fererų salos – joms parlamente atstovavo jų premjerai.

Karaliaus pareiškimą perskaitė M. Frederiksen, nes Danijoje tradiciškai į Folketingetą gali kreiptis tik parlamento nariai. Premjerė skyrė keletą šiltų žodžių ir Margrethei, sėdėjusiai už sūnaus. Karalienė įrodė, kad praeitis ir dabartis yra dvi to paties medalio pusės, sakė M. Frederiksen. „Dabar mus į ateitį ves kita karta“, – pridūrė ji.

Margrethė po 52 karaliavimo metų sekmadienį oficialiai atsisakė sosto ir perdavė jį vyriausiajam savo sūnui Frederikui. Naująją karališkąją porą sveikino tūkstančiai žmonių, susirinkusių prie Kristianborgo rūmų ir gatvėse, karietai su karaliumi ir karaliene riedant Kopenhagos gatvėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.