Nobelio taikos premijos laureatei iš Irano skirta dar 15 mėnesių kalėjimo bausmė

Irane kalinamai Nobelio taikos premijos laureatei Narges Mohammadi, pasak jos artimųjų, skirta dar 15 mėnesių laisvės atėmimo bausmė.

Iranas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Iranas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 15, 2024, 3:54 PM

Revoliucinis teismas, be to, dėl tariamos „propagandos prieš sistemą“ uždraudė jai dvejus metus išvykti iš šalies, priklausyti politinei grupuotei ir naudotis išmaniuoju telefonu, sakoma žinutėje jos instagramo paskyroje, kurią tvarko moters artimieji užsienyje.

N. Mohammadi, viena žinomiausių žmogaus teisių aktyvisčių Irane, 2023 m. buvo apdovanota Nobelio taikos premija. Pasak Nobelio komiteto Norvegijos sostinėje Osle, aktyvistei prestižinis apdovanojimas skirtas „už jos kovą prieš moterų priespaudą Irane ir jos kovą už žmogaus teisų ir laisvės visiems skatinimą“. Šiuo metu 51-erių N. Mohammadi atlieka ilgą kalinimo bausmę liūdnai pagarsėjusiame Evino kalėjime Teherane.

Pasak N. Mohammadi artimųjų, ji nuo 2021 metų nuteista jau penktą kartą. Nuo tada jai skirta iš viso 12 metų ir trys mėnesiai kalėjimo bei 154 kirčiai rimbu. Nobelio komiteto duomenimis, aktyvistė buvo sulaikyta 131 kartą ir nuteista 31 metų laisvės atėmimo bausme.

Būdama žmogaus teisių gynėja, N. Mohammadi, kuri pagal išsilavinimą yra fizikė, kovojo ir už mirties bausmės panaikinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.