Taivanas nutraukia diplomatinius santykius su Ramiojo vandenyno valstybe Nauru

Taivanas „nutrauks“ diplomatinius santykius su Nauru, kad „apsaugotų savo nacionalinį orumą“, pirmadienį pranešė Taipėjaus užsienio reikalų ministerija, kai Pietų Ramiojo vandenyno valstybė paskelbė nutraukianti ryšius su sala.

Taivanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Taivanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 15, 2024, 9:14 AM

Nauru pirmadienį paskelbė nutraukianti diplomatinius ryšius su Taivanu ir vietoj to pripažinsianti Kiniją, teigiama vyriausybės pranešime socialinėje žiniasklaidoje. Apie tokį sprendimą paskelbė prezidentas Davidas Adeangas.

Pranešime sakoma, kad Nauru vyriausybė nebepripažins Taivano „kaip atskiros šalies“, o „veikiau kaip neatimamą Kinijos teritorijos dalį“. Pranešime priduriama, kad Nauru „nebeplės jokių oficialių santykių ar mainų su Taivanu“.

Pekinas veikiausiai laikys šį sprendimą dideliu pasikeitimu, nes Nauru buvo viena iš nedaugelio valstybių, oficialiai pripažinusių Taivaną ir palaikiusių su juo diplomatinius santykius. Dabar Taivaną pripažįsta tik 12 valstybių, įskaitant Šventąjį Sostą.

Maždaug 12 500 gyventojų turinti Nauru yra dar viena Ramiojo vandenyno šalis, atsukusi nugarą ilgalaikiams santykiams su Taivanu. 2019 m. Saliamono Salos taip pat paskelbė, kad atsisako pripažinti Taivaną ir vietoj to užmezga diplomatinius santykius su Kinija.

Afrikoje Taivaną oficialiai pripažįsta tik Esvatinis, o Lotynų Amerikoje su sala visapusiškus diplomatinius santykius palaiko septynios valstybės, įskaitant Belizą, Gvatemalą, Haitį ir Paragvajų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.