Šiaurės Korėja panaikino agentūras, siekusias susivienijimo su Pietų Korėja

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas pagrasino Pietų Korėjai karu, jei bus pažeista „bent 0,001 mm“ Šiaurės Korėjos teritorijos, Pchenjanas panaikino bendradarbiavimą ir susijungimą prižiūrinčias agentūras, antradienį pranešė valstybinė žiniasklaida.

Kim Jong Unas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kim Jong Unas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kim Jong Unas su savo dukra Ju Ae.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kim Jong Unas su savo dukra Ju Ae.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 16, 2024, 9:10 AM

Šiaurės Korėjos lyderis taip pat pareiškė, kad Pchenjanas nepripažins de facto dviejų šalių jūrų sienos – šiaurinės ribos linijos, ir paragino pakeisti Konstituciją, kad karo atveju Šiaurės Korėja galėtų „okupuoti“ Seulą, pranešė Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Pietų Korėjos prezidentas Yoonas Suk Yeolas savo ministrų kabinetui pareiškė, kad jei branduolinius ginklus turinti Šiaurės Korėja įvykdys provokaciją, Pietų Korėja smogs „daug kartų stipresniu atsaku“.

Pastaraisiais mėnesiais abiejų Korėjų santykiai smarkiai pablogėjo. Pchenjanasi paleido žvalgybos palydovą ir tai paskatino Seulą iš dalies sustabdyti 2018 m. karinį susitarimą, skirtą įtampai mažinti.

Apie Pchenjano sprendimą atsisakyti agentūrų, kurioms buvo pavesta prižiūrėti bendradarbiavimą ir susijungimą su Pietų Korėja, paskelbė Šiaurės Korėjos parlamentas, pranešė KCNA, tai tik viena iš naujausių priemonių, padidinusių įtampą.

Kalboje, pasakytoje Aukščiausiojoje Liaudies Asamblėjoje, Kim Jong Unas paragino parengti naujas teisines priemones, kad Pietų Korėja būtų apibrėžta kaip „priešiškiausia valstybė“, pranešė KCNA.

„Mano nuomone, savo Konstitucijoje galime nurodyti, kad jei Korėjos pusiasalyje kiltų karas, Šiaurės Korėja galėtų visiškai okupuoti Pietų Korėją ir ją susigrąžinti bei aneksuoti kaip mūsų Respublikos teritorijos dalį“, – pareiškė Kim Jong Unas. „Jei Korėjos Respublika pažeis nors 0,001 mm mūsų teritorijos žemės, oro ir vandens, tai bus laikoma karo provokacija“, – sakė jis. Anksčiau Kim Jong Unas sakė, kad toliau siekti susitaikymo su Pietų Korėja buvo „klaida“.

Savo Konstitucijose Šiaurės ir Pietų Korėja pretenduoja į visą pusiasalį. Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika ir Korėjos Respublika – tokie yra oficialūs Šiaurės Korėjos ir Pietų Korėjos pavadinimai – buvo įkurtos prieš 75 metus, tačiau vis dar laiko viena kitą neteisėtais subjektais.

Pasak analitikų, Kim Jong Unas pakeitė požiūrį į Pietų Korėją ir atmetė daugelį metų vykdytą oficialią valstybės politiką. Daugelį dešimtmečių Šiaurės Korėja sakė savo žmonėms, kad revoliucijos pabaiga yra susijungimas, bet dabar Kim Jong Unas paneigė viską, ką darė jo pirmtakai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.