Po protestų Baškirijoje ketveriems metams įkalintas aktyvistas

Trečiadienį Rusijos Baškirijos regiono teismas skyrė ketverių metų laisvės atėmimo bausmę vietos aktyvistui už „neapykantos kurstymą“. Prieš kelias dienas jo byla sukėlė Baškirijoje retus protestus.

Protestai Baškirijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Protestai Baškirijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Protestai Baškirijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Protestai Baškirijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 17, 2024, 12:22 PM, atnaujinta Jan 17, 2024, 12:23 PM

Failas Alsynovas, vykdęs kampaniją prieš aukso gavybą Uralo regione ir pasisakęs už baškirų kalbos gynimą, buvo nuteistas Baimako mieste. Respublikos vadovas Radijus Chabirovas apkaltino jį įžeidus žmones iš Vidurinės Azijos ir Kaukazo pasisakyme baškirų kalba, tačiau F. Alsynovas teigia, kad jo žodžiai buvo neteisingai išversti. Aktyvistas taip pat viešai kritikavo plataus masto Maskvos puolimą Ukrainoje.

Baimako teismas pranešė už uždarų durų nuteisęs F. Alsynovą kalėti „ketverius metus pataisos kolonijoje“. Nuosprendis priimtas po protestų Baimake siekiant apginti F. Alsynovą, surengtų nepaisant daugiau nei 20 laipsnių Celsijaus šalčio.

Pernai kaimo taryboje prieš aukso gavybą pasisakęs F. Alsynovas baškirų kalba pavartojo du žodžius, kurie į rusų kalbą buvo išversti kaip „juodi žmonės“. Teismas nutarė, kad jo kalba buvo skirta „kurstyti neapykantą, taip pat pažeminti grupės asmenų orumą dėl jų rasės, tautybės, kalbos, kilmės“.

F. Alsynovas sakė turėjęs omenyje vargšus žmones.

Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtame jį gynusių protestų vaizdo įraše matyti ant sniego krūvos stovintis vyras ir šimtai žmonių jam už nugaros, reikalaujančių, kas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atleistų gubernatorių R. Chabirovą. „Mes ne ekstremistai! Mes ne naciai! – sakė šis žmogus. – Mes tik norime, kad būtų gerbiamas įstatymas!“.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad pernai F. Alsynovas buvo nubaustas už tai, kad kritikavo mobilizaciją į karą Ukrainoje, įraše socialiniuose tinkluose jis tai vadino „baškirų tautos genocidu“ ir teigė, kad Maskvos puolimas yra „ne mūsų karas“.

Rusija uždraudė kritikuoti jos tęsiamą karą Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.