Po neramumų Baškirijoje įkalinti šeši protestuotojai

Rusija skyrė trumpalaikes laisvės atėmimo bausmes šešiems protestuotojams, suimtiems po anksčiau šią savaitę vykusių protestų prieš žymaus vietos aktyvisto įkalinimą, ketvirtadienį paskelbė regiono teismas.

Protestai Baškirijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Protestai Baškirijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2024, 12:37 PM, atnaujinta Jan 18, 2024, 12:38 PM

Protestuotojai ir riaušių policija susirėmė per dvi dienas trukusius protestus mažame miestelyje Rusijos centrinėje Baškirijos dalyje. Šie protestai buvo retai pasitaikantis visuomenės nepasitenkinimo protrūkis Rusijoje, po įsiveržimo į Ukrainą triuškinančioje režimo kritikus.

Teismas regiono sostinėje Ufoje skyrė per protestus sausio 15 d. suimtiems šešiems žmonėms nuo 10 iki 13 dienų laisvės atėmimo bausmes už nesankcionuoto mitingo organizavimą, sakoma teismo pranešime socialinėje žiniasklaidoje.

Regiono valdžia pažadėjo greitą atsaką į retai kylančius protestus, kai tūkstančiai žmonių išėjo į Baimako, mažo miestelio, esančio už 1400 kilometrų į rytus nuo Maskvos, gatves spaudžiant 20 laipsnių Celsijaus šalčiui. Tyrėjai iškėlė baudžiamąsias bylas dėl „masinių riaušių“ ir policijos pareigūnų užpuolimo, už tai gresia bausmė iki 15 metų.

Trečiadienį, antrąją protestų dieną, policija panaudojo ašarines dujas, kad išvaikytų demonstraciją po susirėmimų prie teismo salės, kurioje vietos aktyvistas Failas Alsynovas buvo nuteistas kalėti ketverius metus už „neapykantos kurstymą“. F. Alsynovas yra žymus vietos aplinkosaugos aktyvistas ir baškirų kalbos bei kultūros gynėjas. Jis atmetė kaltinimus dėl tariamai rasistinio pareiškimo apie žmones iš Vidurinės Azijos ir Kaukazo bei tvirtino, kad jo žodžiai buvo neteisingai išversti iš baškirų kalbos.

Regiono parlamento vadovas ketvirtadienį pareiškė, kad protestuotojus kurstė provokatoriai iš užsienio. Rusijoje įprasta suversti kaltę dėl neramumų įtakai iš užsienio. „Žmonių susibūrimas prie Baimako teismo rūmų sukėlė tikrą ažiotažą, labiausiai tarp tų, kurie paliko Rusiją ir dabar bando sumenkinti mūsų šalį ir jos žmones“, – ketvirtadienį sakė Baškirijos asamblėjos pirmininkas Konstantinas Tolkačiovas. Jis pridūrė, kad pajėgos užsienyje bando „sutrikdyti padėtį mūsų respublikoje“, sakoma asamblėjos „Telegram“ kanale paskelbtame pranešime.

Rusija priėmė griežtus įstatymus, iš esmės uždraudusius protestuoti ir viešai reikšti nepritarimą. Nuo 2022 m. vasario, kai užpuolė Ukrainą, Maskva ėmėsi represijų prieš kitaminčius, jiems skiriamos ilgos laisvės atėmimo bausmės.

Įkalintas aktyvistas F. Alsynovas viešai kritikavo Maskvos vykdomą mobilizaciją karui Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.