V. Zelenskis – apie D. Trumpo pareiškimus dėl karo: „Pirmiausia galvok, o tik tada kalbėk“

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Davose vykstančio Pasaulio ekonomikos forumo metu griežtai sureagavo į buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo pareiškimus apie Rusijos karą prieš Ukrainą.

V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis Davose.<br>EPA/ELTA nuotr.
V. Zelenskis Davose.<br>EPA/ELTA nuotr.
EPA-ELTA.
EPA-ELTA.
Volodymyras Zelenskis<br>T.Bauro nuotr.
Volodymyras Zelenskis<br>T.Bauro nuotr.
D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Volodymyras Zelenskis<br>T.Bauro nuotr.
Volodymyras Zelenskis<br>T.Bauro nuotr.
D. Trumpas.<br>EPA-ELTA nuotr.
D. Trumpas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jan 18, 2024, 6:54 AM

V. Zelenskis buvo paklaustas, kokie bus Ukrainos ir Jungtinių Valstijų santykiai tuo atveju, jei D. Trumpas sugrįš į Baltuosius rūmus.

„Noriu pasakyti, kad bet kuriuo atveju – tai Amerikos žmonių pasirinkimas. Ir tik taip. Ukraina bendradarbiaus su prezidentu, kurį pasirinks Jungtinės Amerikos Valstijos“, – aiškino V. Zelenskis.

Valstybės vadovas taip pat pažymėjo, kad kai kurie radikalūs balsai Respublikonų partijos gretose kelia įtampą Ukrainos visuomenėje.

„Kartais mus stebina, o kartais visuomenė tiesiog gąsdinama. Kai kurie rizikingi šūkiai yra Jungtinių Amerikos Valstijų rinkimų politikos dalis. Aš tai suprantu. Bet žmonėms Ukrainoje – tai skaudu ir jautru. Karo metu – viskas skaudžiau. Kiekvienas žodis – ne žeidžia, o kartais žudo. Nes taip viską suvoki karo metu. Reakcija būna sunki, greita, nes taip išgyveni. Ir todėl kai kurie radikalūs balsai visuomenėje ne tik įtempia – jie gąsdina. Ir todėl labai norėčiau, kad tai būtų pavienių balsų, o ne didelės dalies respublikonų nuomonė“, – pabrėžė Zelenskis.

Kartu valstybės vadovas patikina, kad per asmeninius susitikimus su respublikonais negirdėjo nieko apie nepalaikymą iš jų pusės.

„Bet kai vyksta rinkimų procesas, deja, girdžiu tokių balsų. Ir todėl esame pasirengę dirbti su visais. Noriu atvirai pasakyti: mes gerbiame Amerikos žmones ir manau, kad vienas žmogus negali pakeisti visos tautos“, – pridūrė V. Zelenskis.

V. Zelenskio taip pat buvo paklausta, kaip jam pavyktų įtikinti Trumpą, kad verta kovoti už Ukrainos laisvę.

V. Zelenskis priminė, kad, pasak D. Trumpo, jei Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nesustos, jis, kaip Baltųjų rūmų vadovas, suteiks Ukrainai daugiau ginklų, o jei Ukraina nesustos – atims Ukrainai skirtus ginklus.

Atsižvelgdamas į tai, V. Zelenskis pakomentavo variantą, pagal kurį D. Trumpas, tikėtina, nepalaikys Ukrainos. Pasak V. Zelenskio, pagal tokį scenarijų V. Putinas per tam tikrą laiką galėtų okupuoti Ukrainą.

„Iškils klausimas: ką D. Trumpas darys po to, jei po Ukrainos jis vykdys NATO šalių okupaciją?“ – retoriškai klausė V. Zelenskis.

„Kyla klausimas, ką po to darys Jungtinės Valstijos ir Donaldas Trumpas? Nes šioje situacijoje reikš, kad Europa pralaimėjo“, – pažymėjo V. Zelenskis.

„Ir todėl mano pasiūlymas yra toks, kokį man sakė mano tėvas: „Pirmiausia galvok, o tik tada kalbėk“, – patarė V. Zelenskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.