Hučiai teigia smogę dar vienam JAV laivui, JAV kariuomenė – kad smūgiai buvo pro šalį

Jemeno hučių sukilėliai pareiškė ankstyvą penktadienio rytą surengę dar vieną ataką prieš JAV laivą po to, kai Jungtinės Valstijos vėl smogė sukilėlių taikiniams dėl jų agresijos prieš laivus Raudonojoje jūroje ir aplink ją.

 Hučiai teigia smogę dar vienam JAV laivui, JAV kariuomenė – kad smūgiai buvo pro šalį.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
 Hučiai teigia smogę dar vienam JAV laivui, JAV kariuomenė – kad smūgiai buvo pro šalį.<br> ZUMAPRESS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2024, 7:33 AM, atnaujinta Jan 19, 2024, 7:48 AM

Nors Irano remiami sukilėliai tvirtino, kad smogė komerciniam laivui Adeno įlankoje, JAV kariuomenė vėliau pranešė, kad grupuotės raketos nepasiekė tikslo.

Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtame pareiškime hučiai teigė, kad jų „karinės jūrų pajėgos... įvykdė operaciją, nukreiptą prieš amerikiečių laivą“ – įvardytą kaip „Chem Ranger“ – „keliomis atitinkamomis jūrinėmis raketomis, kuri baigėsi tiesioginiais smūgiais“. Tačiau nei išpuolio laikas, nei kitos detalės nebuvo nurodytos.

JAV kariuomenės Centrinė vadavietė, atsakinga už Artimuosius Rytus, savo pranešime nurodė, kad hučiai ketvirtadienio vakarą „paleido dvi priešlaivines balistines raketas į tanklaivį „M/V Chem Ranger“, plaukiojantį su Maršalo salų vėliava, priklausantį JAV ir valdomą Graikijos“.

„Įgula pastebėjo, kad raketos nukrito į vandenį netoli laivo. Pranešimų apie sužeistuosius ar žalą laivui negauta“, – socialinėje žiniasklaidos platformoje „X“ pranešė vadavietė.

Specializuotoje interneto svetainėje „Marine Traffic“ nurodoma, kad „Chem Ranger“ yra chemines medžiagas gabenantis tanklaivis, plaukiantis iš Džidos (Saudo Arabija) į Kuveitą.

Hučių pareigūnas žada saugų praplaukimą Rusijos ir Kinijos laivams

Vienas aukštas hučių pareigūnas pažadėjo saugų Rusijos ir Kinijos laivų plaukimą Raudonąja jūra, kurioje Irano remiama Jemeno sukilėlių grupuotė, solidarizuodamasi su palestiniečiais Gazos Ruože, rengia išpuolius prieš komercinius laivus.

Penktadienį Rusijos laikraštyje „Izvestija“ paskelbtame interviu aukštas hučių pareigūnas Mohammedas al Bukhaitis tvirtino, kad vandenys aplink Jemeną, kurių kai kurios laivybos bendrovės vengia dėl vykstančios agresijos, yra saugūs, jei laivai nėra susiję su tam tikromis šalimis, ypač Izraeliu.

„Kalbant apie visas kitas šalis, įskaitant Rusiją ir Kiniją, jų laivybai regione pavojus negresia, – sakė jis. – Be to, esame pasirengę užtikrinti saugų jų laivų plaukimą Raudonąja jūra, nes laisva laivyba mūsų šaliai turi svarbų vaidmenį“.

Jis pridūrė, kad išpuoliai prieš laivus, „bet kokiu būdu susijusius su Izraeliu“, tęsis ir toliau.

Irano remiami sukilėliai neseniai pareiškė, kad su JAV ir Didžiąja Britanija susiję laivai taip pat yra tinkamas taikinys po to, kai šios dvi šalys, atsakydamos į pasikartojančius išpuolius, pradėjo oro antskrydžius Jemene.

JAV teigia ne kariaujanti su hučiais, o tik užsiimanti savigyna

JAV vyriausybė ketvirtadienį pareiškė, kad nekariauja su Irano remiama Jemeno hučių kovotojų grupuote, nepaisant pakartotinių smūgių į jų pozicijas.

„Mes nesiekiame karo. Nemanome, kad mes su jais kariaujame. Nenorime regioninio karo“, – ketvirtadienį Vašingtone sakė Pentagono atstovė spaudai Sabrina Singh.

S. Singh sakė, kad hučių kovotojai toliau leidžia sparnuotąsias ir priešlaivines raketas į niekuo dėtus jūreivius ir prekybinius laivus Raudonojoje jūroje.

„Tai, ką mes darome kartu su savo partneriais, yra savigyna. Tikrai nenorime, kad tai peraugtų į regioninį karą, ir nenorime, kad tai tęstųsi“, – pridūrė S. Singh.

Per pastarąją savaitę JAV kariuomenė keturis kartus smogė hučių pozicijoms. Smūgiai pataikė į dvi priešlaivines raketas, kurias hučiai buvo parengę naujoms atakoms Raudonojoje jūroje, pranešė JAV kariuomenė.

JAV gynybos departamentas ketvirtadienį pranešė, kad trečiadienį JAV Centrinė vadavietė (Centcom) „sudavė gynybinius smūgius 14-ai hučių raketų keliolikoje vietų“.

Prireikus kariniai smūgiai bus tęsiami, sakė S. Singh, ragindama hučių kovotojus nutraukti išpuolius prieš tarptautinę laivybą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.