Per sprogimą benamių centre Airijoje žuvo jaunas lietuvis: įtaria, kad mirė nuo jam priklaususios savadarbės bombos

​Policija, tirianti 30-mečio lietuvio mirtį po to, kai jo kambaryje Dublino benamių apgyvendinimo centre sprogo savadarbis sprogstamasis užtaisas, atmetė galimybę, kad auka buvo užpulta. Vietoj to jie mano, kad prietaisas priklausė jam, ir detektyvai dabar aiškinasi šio prietaiso kilmę bei kaip jis atsidūrė lietuvio rankose, rašo portalas „The Irish Times“.

Airijoje žuvo jaunas lietuvis.<br>lrytas.lt koliažas.
Airijoje žuvo jaunas lietuvis.<br>lrytas.lt koliažas.
Airijos policija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Airijos policija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Airija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Airija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 22, 2024, 11:24 AM, atnaujinta Jan 22, 2024, 11:25 AM

30-metis vyras, kilęs iš Lietuvos, prietaisą laikė po lova „Depaul“ laikino apgyvendinimo centre, esančiame Little Britain gatvėje Dublino šiaurinėje vidinio miesto dalyje. Jis buvo vienintelis žmogus kambaryje, kai ketvirtadienį apie 15.15 val. įvyko sprogimas.

Policija palaiko ryšius su Lietuvos valdžios institucijomis ir analizuoja vyro telefono duomenis, įskaitant interneto ir paieškos istoriją, ieškodama įrodymų, galinčių padėti išsiaiškinti sprogstamojo prietaiso kilmę. Jie taip pat tiria jo psichinės sveikatos istoriją.

Nebuvo aišku, ar jis pats sukonstravo prietaisą, ar jį saugojo, įsigijęs iš nusikaltėlių Dubline. Kriminalinį tyrimą dėl įrenginio, kuris iš tikrųjų buvo nedidelė bomba, kilmės atlieka „Bridewell Garda“ nuovados detektyvai.

Iš karto po sprogimo „Depaul“ benamių centro patalpos buvo saugiai evakuotos ir penktadienį liko uždarytos, nes policijos techninio biuro nariai atliko kriminalistinius tyrimus.

„Depaul Ireland“ generalinis direktorius Davidas Carrollas sakė, kad labai didžiuojasi, kaip greitai kiti 71 gyventojai ir darbuotojai paliko pastatą ir nuėjo į saugią vietą, kai įvyko sprogimas. Nors gyventojai buvo priversti bėgti, palikdami visą savo turtą, šiuo metu jiems teikiama gera parama.

„Visi tie 71 žmogus ir toliau yra apgyvendinami ir bus apgyvendinti per ateinančias porą dienų ir savaitgalį, – sakė jis. – Tikimės, kad kuo greičiau galėsime grįžti į Little Britain gatvę, o kol kas visiems mūsų paslaugų vartotojams teiksime paramą, teikdami patarimus dėl socialinės paramos ir neatidėliotinų išmokų.“

Jis sakė, kad šios patalpos yra labai svarbi Dublino benamių infrastruktūros dalis, ir tikisi, kad netrukus jos vėl galės būti atidarytos.

Dėl sprogimo ketvirtadienį buvo surengta didelė saugumo operacija, kurioje dalyvavo gynybos pajėgos, padedančios policijos pajėgoms. Gynybos pajėgų sprogmenų neutralizavimo (EOD) padalinys, naudodamasis robotu, atliko kontroliuojamą sprogimą ant sprogstamojo įrenginio liekanų.

Gynybos pajėgų atstovas sakė, kad technikai į įvykio vietą atvyko po 19 val. ir patvirtino, kad išminuotojai atliko „analizę ir išvalymą po sprogimo, įskaitant kontroliuojamą sprogimą“. Išvalius įvykio vietą, ji buvo perduota atgal policijai, o operacija baigta penktadienį apie 12.30 val.

Policija patvirtino, kad kambaryje buvusiam 30-mečiui vyrui buvo konstatuota mirtis įvykio vietoje, o jo palaikams atlikta skrodimo ekspertizė. Greitai buvo nustatyta jo tapatybė ir pradėta bandyti susisiekti su jo artimaisiais.

„Sprogimas įvyko tik vienoje patalpoje, niekas daugiau nenukentėjo. Patalpų gyventojai buvo evakuoti, o kordonas ir vietinio eismo nukreipimas tebegalioja“, – sakė policija.

Parengta pagal „The Irish Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.