„Viasna“: visoje Baltarusijoje sulaikyti 24 žmonės

Baltarusija antradienį sulaikė mažiausiai 24 žmones, įskaitant neseniai paleistus politinius kalinius, pranešė žmogaus teisių centras „Viasna“.

Lenkijos pasienis su Baltarusija.<br>AP/Scanpix nuotr.
Lenkijos pasienis su Baltarusija.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 23, 2024, 9:10 PM

Baltarusija, kuriai nuo 1994 m. vadovauja autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka, beveik ketverius metus brutaliai susidoroja su žmonėmis, kurie dalyvavo 2020 m. vykusiuose dideliuose protestuose prieš režimą.

„Visoje šalyje vyksta sulaikymai, – savo tinklalapyje nurodė „Viasna“. – Tarp jų yra buvusių politinių kalinių, kurie buvo paleisti, bet liko Baltarusijoje.“

Po masinių 2020 m. vykusių protestų iš Baltarusijos pabėgo šimtai tūkstančių žmonių, kurie daugiausiai patraukė į kaimyninę Lenkiją, tačiau taip pat į Lietuvą. Baltarusija, kurios saugumo tarnybos pavadinimas nuo sovietmečio nėra pakitęs ir ji vis dar vadinama KGB, persekioja likusius kitaminčius.

„KGB darbuotojai masiškai vyksta pas politinių kalinių ir buvusių politinių kalinių artimuosius“, – perspėjo „Viasna“ ir paragino režimą pasmerkusių asmenų šeimas „pasirūpinti savo saugumu“.

„Viasna“, kurią įkūrė įkalintas Nobelio premija apdovanotas aktyvistas Alesis Bialiackis, skaičiuoja, kad Baltarusijoje yra 1 415 politinių kalinių.

Apie sulaikymus pranešta prieš vėliau šią savaitę numatytą A. Lukašenkos ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikimą.

Egzilyje gyvenanti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja perspėjo dėl „dar vienos kratų ir masinių sulaikymų bangos Baltarusijoje“. „Režimo banditai taikosi į buvusius politinius kalinius ir šiuo metu kalinamų asmenų šeimas“, – socialiniame tinkle „X“ (buvusiame tviteryje) parašė ji.

2020 m. Baltarusijoje vykę protestai kilo po to, kai A. Lukašenka buvo apkaltintas suklastojęs rinkimų rezultatus. Opozicija sako, kad balsavimą iš tikrųjų laimėjo S. Cichanouskaja.

Režimui brutaliai susidorojus su protestais, S. Cichanouskaja pasitraukė iš šalies.

Jos bendražygė Maryja Kalesnikava nusprendė likti Baltarusijoje ir suplėšė savo pasą, kai ją buvo bandoma priverstinai deportuoti. Ji šiuo metu atlieka 11 metų laisvės atėmimo bausmę. Manoma, kad jos sveikatos būklė kalėjime smarkiai pablogėjo.

Daug metų izoliuota Baltarusija tapo dar labiau atsiskyrusi, kai A. Lukašenka leido Maskvai naudotis Baltarusijos teritorija vykdant invaziją į Ukrainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.