Belgorodo srityje sudužo Rusijos karinis lėktuvas: skelbiama apie 74 žuvusius Rusai praneša apie gabentus karo belaisvius, ukrainiečiai – apie raketas

Rusijos karinis transporto lėktuvas Il-76, gabenęs daugiau kaip 70 žmonių, sudužo virš Belgorodo srities pasienyje su Ukraina, trečiadienį pranešė Gynybos ministerija Maskvoje.

Belgorodo srityje sudužo Rusijos karinis lėktuvas.<br>Stop kadrai, lrytas.lt koliažas.
Belgorodo srityje sudužo Rusijos karinis lėktuvas.<br>Stop kadrai, lrytas.lt koliažas.
Belgorodo srityje sudužo Rusijos karinis lėktuvas.<br>Nuotrauka iš soc. tinklo.
Belgorodo srityje sudužo Rusijos karinis lėktuvas.<br>Nuotrauka iš soc. tinklo.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 24, 2024, 11:35 AM, atnaujinta Jan 24, 2024, 3:07 PM

Rusijos gynybos ministerijos duomenimis, žuvo mažiausiai 65 ukrainiečių karo belaisviai.

Nepatikrintuose vaizdo įrašuose socialinėje žiniasklaidoje buvo matyti, kaip didelis lėktuvas, tariamai esantis Belgorodo srityje, krenta žemyn ant šono, o po to sudūžta, sukeldamas ugnies kamuolį.

„Apie 11 val. ryto Maskvos laiku (8.00 min. Grinvičo laiku) Belgorodo srityje įprastinio skrydžio metu sudužo lėktuvas IL-76“,–– Maskvos gynybos ministeriją citavo naujienų agentūra „RIA-Novosti“. – Lėktuve buvo 65 į nelaisvę paimti Ukrainos kariai, kurie buvo gabenami į Belgorodo sritį mainams, šeši įgulos nariai ir trys lydintieji asmenys“.

AFP negalėjo iš karto patikrinti Rusijos teiginio, o keleivių likimas taip pat kol kas nežinomas.

Katastrofa įvyko Koročanskio rajone, į šiaurės rytus nuo srities sostinės, „Telegram“ pranešė regiono gubernatorius Viačeslavas Gladkovas.

„Dabar įvykio vietoje dirba tyrimų komanda ir gelbėjimo tarnybos. Pakeičiau savo darbo grafiką ir nuvykau į tą rajoną“, – sakė V. Gladkovas.

V.Gladkovas vėliau pareiškė, kad visi sudužusio karinio lėktuvo keleiviai žuvo.

„Korochansko rajone sudužo transporto lėktuvas. Jis nukrito lauke netoli kaimo. Visi lėktuve buvę žmonės žuvo“, – savo „Telegram“ kanale rašė V.Gladkovas.

Iš Kijevo kol kas nebuvo jokios oficialios reakcijos, tačiau vietos žiniasklaida citavo Ukrainos gynybos pajėgų šaltinius, kurie teigė, kad ZSU numušė lėktuvą ir kad juo buvo gabenamos raketos Charkivui bombarduoti.

Naujienų agentūra „Ria Novosti“ pranešė, kad lėktuve buvo dar devyni žmonės, įskaitant šešis įgulos narius. Žuvusiųjų aplinkybės tiriamos.

Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas teigė, kad Kremlius žinojo apie katastrofą, tačiau atsisakė detalizuoti.

Rusijos teigimu, lėktuvas nukrito gabenant karo belaisvius apsikeitimui su Ukraina.

„Jie buvo gabenami į Belgorodo sritį mainams“, – pridūrė Rusijos gynybos ministerija.

Ji taip pat nurodė, kad gynybos departamentas pranešė, jog „Rusijos oro ir kosmoso pajėgų komisija jau išskrido į katastrofos vietą, kad nustatytų katastrofos priežastis“.

Rusijos parlamento vadovas apkaltino ukrainiečius numušus lėktuvą „su savais“

Rusijos žemųjų parlamento rūmų pirmininkas Viačeslavas Volodinas trečiadienį apkaltino Kijevą numušus lėktuvą, kuriuo esą skrido 65 ukrainiečių karo belaisviai.

„Jie numušė savo karius ore. Savus“, – sakė V. Volodinas per parlamento plenarinį posėdį. – Mūsų lakūnai, kurie vykdė humanitarinę misiją, buvo numušti“.

Trečiadienį buvo pranešta, kad Belgorodo srityje sudužo Rusijos strateginis lėktuvas Il-76.

Pasak „Ukrinform“, apie incidentą iš pradžių pranešė Rusijos „Telegram“ kanalai, o vėliau jį patvirtino šaltinis Ukrainos ginkluotosiose pajėgose.

Rusijos platformos pranešė, kad lėktuve buvo 63 žmonės, tačiau „Ukrinform“ šaltinis ginkluotosiose pajėgose tvirtina, kad lėktuve buvo partija raketų „žemė-oras“ S-300. Būtent šio tipo raketas Rusija paleido į Charkovo sritį ir kitas arčiau sienos esančias vietoves.

Ukrainos karinės oro pajėgos kol kas nekomentavo pranešimų apie avariją, tik nurodė, kad pareiškimas dar bus paskelbtas.

Kaip „Ukrinform“ pranešė anksčiau, praėjusią parą Rusijos invazinės pajėgos apšaudė 20 gyvenviečių visoje Charkovo srityje, įskaitant ir patį miestą, paleisdamos raketas S-300 iš Belgorodo srities.

„Laisvės radijas“: šiandien buvo planuojamas Ukrainos ir Rusijos apsikeitimas belaisviais

Šiandien rengiamasi apsikeisti belaisviais tarp Rusijos ir Ukrainos, „Laisvės radijui“ pranešė Ukrainos karinės žvalgybos atstovas.

„Galiu pareikšti, kad šiandien planuojami mainai dar neįvyko“, – teigė Ukrainos gynybos žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas.

Jis pridūrė, kad Rusijos pateikta informacija, jog Belgorode sudužusiame lėktuve buvo karo belaisvių, yra tikrinama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.