Po gandų apie mirtį V. Gerasimovo beveik 3 savaites niekur nematyti: iš Kremliaus – įtartina tyla

Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas Valerijos Gerasimovas šiais metais dar nesirodė viešumoje po to, kai pasklido gandai, kad jis neva per sausio mėnesį įvykdytos Ukrainos atakos Rusijos aneksuotame Kryme galimai žuvo. Spekuliacijos apie jo buvimo vietą suintensyvėjo ir socialiniuose tinkluose, nurodo leidinys „Newsweek“.

Valerijus Gerasimovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Valerijus Gerasimovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-25 07:31, atnaujinta 2024-01-25 08:49

Socialiniuose tinkluose klausinėti, kur yra už Rusijos karo operacijas Ukrainoje atsakingas V. Gerasimovas, pradėta sausio 4 d., Kijevui pranešus, kad per atskirus smūgius Juodosios jūros pusiasalyje suduoti smūgiai ir Rusijos karinės vadovybės postui netoli Sevastopolio ir kariniam daliniui netoli Jevpatorijos miesto.

Nepatvirtinti gandai, kad Kryme esą žuvo V. Gerasimovas, pradėjo plisti po to, kai socialinių tinklų „X“ ir „Telegram“ vartotojai ėmė dalintis mįslingos žinutės nuotrauka, kurią tariamai paskelbė Rusijos „Telegram“ kanalas „Obyknovennyj carizm“ (liet. „Paprastas carizmas“), turintis per 34 tūkst. prenumeratorių.

Nuotraukoje pateikta žinutė skambėjo taip: „Preliminariais duomenimis, (Valerijus) Gerasimovas, kuris atakos metu buvo vadavietėje netoli Sevastopolio, žuvo per Krymo puolimą.“ Tačiau „Newsweek“ išsiaiškino, kad tuo metu jokios panašios žinutės minimas „Telegram“ kanalas neskelbė.

Nors konkrečių įrodymų, kad V. Gerasimovas žuvo per išpuolį Kryme, nėra, praėjus dviem savaitėms po incidento, kai kurie suabejojo Kremliaus tyla šiuo klausimu.

V. Gerasimovas paskutinį kartą viešumoje matytas gruodžio 29 d., kai buvo nufotografuotas įteikiant valstybinius apdovanojimus kariams, kurie „pasižymėjo“ užimant Marijinką Ukrainos Donecko srityje, pranešė valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“. Nuo to laiko valstybinės žiniasklaidos priemonės jo necituoja ir nemini, taip pat jo neužfiksavo viešumoje.

Praėjusį sekmadienį laikraštyje „Kyiv Post“ paskelbtame straipsnyje „Kur yra generolas Gerasimovas ir kodėl tai svarbu?“ į atsargą išėjęs JAV kariuomenės pulkininkas Jonathanas Sweetas ir buvęs ekonomistas Markas Tothas rašė, kad nors abejotina, jog V. Gerasimovas yra miręs, įdomus jo „nuolatinis nebuvimas viešojoje scenoje ir Maskvos „radijo tyla“ iki šiol apie jo statusą“.

Autoriai rašė, kad keista, jog Kremlius nereagavo į gandus, kad jis žuvo Kryme, turint omenyje, kiek Kremlius stengėsi, kad paneigtų vado admirolo Viktoro Sokolovo mirtį iškart po 2023 m. rugsėjo 22 d. raketų „Storm Shadow“ atakos prieš Juodosios jūros laivyno štabą.

„Tolimesnė Kremliaus tyla gali būti iškalbinga. Ar V. Putinas nerimauja, kad Kijevas aktyviai taikosi į jo vyriausiąją vadovybę?“ – klausiama straipsnyje.

Praėjusiais metais, kai V. Gerasimovo nebuvo matyti kelias savaites po 2023 m. birželio 24 d. nepavykusio maišto, kuriam vadovavo vėliau rugpjūtį lėktuvo katastrofoje žuvęs „Wagner“ grupės vadas Jevgenijus Prigožinas, taip pat sklandė gandai apie generolo buvimo vietą.

Kai kurie spėliojo, ar jis nebuvo atleistas, atsižvelgiant į tai, kad J. Prigožinas paskelbė „teisingumo maršą“, ragindamas V. Gerasimovą ir Rusijos gynybos ministrą Sergejų Šoigu atsistatydinti dėl jų elgesio kare Ukrainoje.

Atrodo, kad Kremlius greitai pasirūpino, kad šie gandai būtų užkirsti. Praėjus vos savaitei nuo gandų pradžios, buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame jis užfiksuotas atliekantis tarnybą Ukrainoje.

„Taip karinis departamentas atsakė į praėjusios savaitės pabaigoje (Telegram) kanaluose pasirodžiusius gandus apie jo nušalinimą nuo operacijos“, – tuomet pranešė nepriklausoma rusų kalba veikianti tiriamoji žiniasklaidos priemonė „Agentstvo“.

Estijos ir Ukrainos technologijų inovatorė ir reformatorė Jaanika Merilo šio mėnesio pradžioje socialiniame tinkle „X“ rašė, kad nemano, jog V. Gerasimovas mirė, „nepaisant gandų ar pageidavimų“.

„V. Gerasimovas turi „įprotį“ kartkartėmis pasikarti. Vasarą sklandė gandai, kad jis žuvo arba bent jau buvo sužeistas. Jokių to įrodymų nėra. Po J. Prigožino perversmo jis dingo kelioms savaitėms. Atsirado. Nėra jokios ypatingos priežasties manyti, kodėl jis negalėtų vėl atsirasti dabar, – rašė ji. – Nepamirškite, kad tai informacinis karas ir apskritai tik karo migla.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.