Šiaurės Makedonijoje pirmą kartą premjeru išrinktas etninis albanas

Sekmadienį Šiaurės Makedonijos parlamentas laikinuoju ministru pirmininku išrinko Talatą Xhaferi. 61 metų politikas tapo pirmuoju šios Balkanų šalies vyriausybei vadovausiančiu etniniu albanu.

T. Xhaferi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
T. Xhaferi.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2024, 3:54 PM

T. Xhaferi kabinete dirbs ir opozicijos pasiūlyti ministrai, jis išrinktas 65 balsais 120 vietų parlamente, pagrindinės opozicijos partijos VMRO-DPMNE deputatai nebalsavo.

„Sieksiu etninės pusiausvyros ir harmonijos tarp bendruomenių“, – sesijos metu parlamentarams sakė makedonų ir albanų kalbomis kalbėjęs T. Xhaferi.

Maždaug ketvirtadalis iš 1,8 mln. Šiaurės Makedonijos gyventojų yra etniniai albanai. Tačiau nuo 1991 m., kai šalis paskelbė nepriklausomybę nuo buvusios Jugoslavijos, įtampa tarp daugumos gyventojų ir etninės albanų mažumos išliko.

2001 m. ji net peraugo į šešis mėnesius trukusį ginkluotą etninių albanų ir vyriausybės pajėgų konfliktą, jį pavyko nutraukti tik įsikišus tarptautinei bendruomenei.

Taikos susitarimu etninei albanų mažumai, kuri skundėsi diskriminacija ir ribotomis galimybėmis bei atstovavimu, buvo suteiktos didesnės teisės, pastaraisiais metais šios dvi bendruomenės gyveno santykinai taikiai, be didelių incidentų. Etninės albanų bendruomenės atstovai ir anksčiau buvo išrinkti arba paskirti į aukštas valstybės pareigas, bet niekada nevadovavo vyriausybei.

T. Xhaferi, kilęs iš didžiausios etninių albanų partijos – Demokratinės integracijos sąjungos (DUI), vyriausybės koalicijos partnerės daugiau nei 20 metų, – praeityje buvo gynybos ministras. Jis taip pat daugiau nei šešerius metus ėjo parlamento pirmininko pareigas.

T. Xhaferi vyriausybei vadovaus 100 dienų iki visuotinių rinkimų, numatytų gegužės 8 dieną. Laikinosios vyriausybės Šiaurės Makedonijoje įtvirtintos įstatymu dar 2015 m., siekiant nutraukti politinį chaosą Balkanų šalyje bei surengti laisvus ir sąžiningus rinkimus.

„Nesvarbu, kad tai tik 100 dienų dirbsianti laikinoji vyriausybė, aš dirbsiu visiškai profesionaliai ir neleisiu jokių manipuliacijų, susijusių su demokratiniais procesais“, – sakė T. Xhaferi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.