Drama dėl Ukrainos kariuomenės vado tęsiasi: skelbia, kad V. Zelenskis atleis V. Zalužną šią savaitę

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketina atleisti Ukrainos kariuomenės vadą Valerijų Zalužną po kelias savaites trukusių spekuliacijų apie galimą abiejų lyderių nesutarimą, trečiadienio vakarą pranešė CNN, remdamasi neįvardytais šaltiniais.

V. Zelenskis ir V. Zalužnas.<br>ZUMA Press/AP/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
V. Zelenskis ir V. Zalužnas.<br>ZUMA Press/AP/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
V. Zalužnas.<br>AP/Scapix nuotr.
V. Zalužnas.<br>AP/Scapix nuotr.
V. Zelenskis.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 1, 2024, 8:25 AM, atnaujinta Feb 5, 2024, 4:25 PM

Pasak pranešimų, pirmadienį V.Zalužnas buvo iškviestas į susitikimą prezidento kabinete ir jam buvo pasakyta, kad jis yra atleidžiamas.

Oficialus prezidento dekretas nebuvo paskelbtas, o trečiadienį V.Zalužnas vis dar oficialiai ėjo pareigas. CNN praneša, kad oficialaus pranešimo apie jo atleidimą tikimasi sulaukti iki savaitės pabaigos.

Ukrainos žiniasklaida bandė patvirtinti žinią apie Ukrainos vyriausiojo vado atleidimą, tačiau šaltiniai, visi kalbėję su anonimiškumo sąlyga, teikė prieštaringus atsakymus.

„Kyiv Independent“ šaltinis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generaliniame štabe šios savaitės pradžioje patvirtino, kad V.Zalužnas buvo atleistas. Šaltinis nebuvo įgaliotas kalbėti su spauda.

Tuo tarpu V.Zelenskio atstovas spaudai Serhijus Nykyforovas sausio 29 d. 19.50 val. laikraščiui „Kyiv Independent“ teigė, kad V.Zalužnas nebuvo atleistas.

Šią žinią sausio 29 d. anksti vakare pirmą kartą pranešė grupė anoniminių „Telegram“ kanalų, tarp kurių buvo ir tokių, kurie anksčiau yra pranešę apie vidinę informaciją, gaunamą iš Ukrainos prezidento kanceliarijos. Kartu „Telegram“ kanalai yra žinomi kaip pranešantys klaidinančias istorijas ir skleidžiantys dezinformaciją.

V.Zalužnas vyriausiojo vado pareigas ėjo nuo 2021 m. liepos mėn. Pirmą kartą pranešimai apie nesutarimus tarp V.Zelenskio ir V.Zalužno pasirodė 2023 m. lapkritį.

Į tariamus jųdviejų nesutarimus buvo atkreiptas didesnis dėmesys po to, kai lapkričio 1 d. V.Zalužnas davė interviu laikraščiui „The Economist“ apie karo padėtį, kuriame jis teigė, kad yra pavojus, jog Ukraina pateks į užsitęsusio karo spąstus.

Lapkričio 4 d. vykusios spaudos konferencijos metu V.Zelenskis sakė, kad nesutinka su šia nuomone.

Gruodžio 4 d. Ukrainos žiniasklaidos priemonė „Ukrainska pravda“, remdamasi anoniminiais šaltiniais, pranešė, kad V.Zelenskis, bendraudamas su kai kuriais kariuomenės vadais, esą „apeina“ V.Zalužną.

Gruodžio 19 d. spaudos konferencijoje V.Zelenskis, atsakydamas į klausimą apie tariamą jų nesutarimą, pareiškė, kad palaiko „darbinius santykius“ su vyriausiuoju vadu generolu V.Zalužniu.

„Jis ir Generalinis štabas (Ukrainos ginkluotųjų pajėgų) yra atsakingi už padėtį mūšio lauke. Ten yra daug spręstinų klausimų“, – sakė V.Zelenskis per spaudos konferenciją.

2023 m. gruodį atlikta apklausa parodė, kad 43 proc. ukrainiečių mano, jog tarp V.Zelenskio ir V.Zalužnio gali būti tam tikrų nesutarimų, tačiau tik 8 proc. mano, kad situacija yra labai rimta.

Apklausa taip pat parodė, kad V.Zalužnas turi 92 proc. pasitikėjimo reitingą, todėl juo labiausiai pasitikima kaip šalies kariniu vadovu, ir kad didžioji dauguma (72 proc.) ukrainiečių nepritartų, jei jis būtų pakeistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.