Prokurorė: Paryžiaus stotyje peiliu ginkluotas užpuolikas „taikėsi į prancūzus“​

Malyje gimęs vyras, įtariamas peiliu ir plaktuku sužalojęs kelis žmones Paryžiaus geležinkelio stotyje, tyčia siekė pulti prancūzus, antradienį pranešė Paryžiaus prokurorė.

Išpuolis traukinių stotyje Paryžiuje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Išpuolis traukinių stotyje Paryžiuje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Išpuolis traukinių stotyje Paryžiuje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Išpuolis traukinių stotyje Paryžiuje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 6, 2024, 4:44 PM

32 metų vyras šeštadienį paryčiais peiliu puolė ir sužeidė mažiausiai tris žmones Paryžiaus Liono stotyje, į kurią atvyksta ir išvyksta traukiniai priemiestiniais, nacionaliniais ir tarptautiniais maršrutais į Šveicariją ir Italiją.

Įtariamojo pareiškimai ir jo telefono turinys „leido mums įtarti, kad jis tai padarė taikydamasis į prancūzų tautybės žmones“, sakoma prokurorės Laure Beccuau pareiškime.

Kol kas Prancūzijos kovos su terorizmu prokurorai nėra įsitraukę į šį tyrimą. Prokurorai traktuoja bylą kaip pasikėsinimą nužudyti ir įtaria, kad vyras pasirinko taikinius pagal jų „rasę, etninę kilmę, tautybę ar religiją“, sakė L. Beccau ir pridūrė, kad už tai gali būti baudžiama įkalinimu iki gyvos galvos.

Prokurorės teigimu, psichiatrinė ekspertizė neleido sumažinti baudžiamosios atsakomybės. Pasak prokurorų, įtariamasis antradienį turi stoti prieš tyrimą atliekantį teisėją ir gali būti apkaltintas pasikėsinimu nužudyti.

L. Beccuau sakė, kad vieno 66 metų vyro būklė tebėra kritiška, įtariamasis smogė jam peiliu į pilvą ir du kartus plaktuku į galvą. Du kiti žmonės, 57 metų ir vyresnis nei 20-ies, taip pat buvo sužeisti, kai įsikišo. Nukentėjo ir jauna moteris, kurios krepšį užpuolikas padegė, ir taip pat įsikišęs apsaugos darbuotojas.

Įtariamasis nuo 2016 m. teisėtai gyveno Italijoje, vasario 1 d. teisėtai atvyko į Prancūziją, sakė prokurorė. Pasak Italijos tyrėjų, iki 2021 m. įtariamasis gyveno katalikų asociacijos valdomame centre Montalto Doros mieste į šiaurės rytus nuo Turino. Vyras buvo stebimas dėl psichikos problemų, bet niekada neparodė jokių smurtinių polinkių, sakė jie naujienų agentūrai AFP.

Pareigūnai pranešė, kad užpuoliko vardu buvo atidaryta „TikTok“ paskyra. 2023 m. gruodžio 2 d. vaizdo įraše paskyros autorius parašė: „Ilsėkis ramybėje po trijų mėnesių. Tegul Alachas pasveikina mane rojuje“. Kituose vaizdo įrašuose autorius pareiškė priešiškumą Prancūzijai, susijusį su 2022 m. pasibaigusia Prancūzijos karine kovos su džihadistais operacija Malyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.