Gyvybiškai svarbi JAV parama Ukrainai lieka įkaite: Senate balsavimas nepavyko

JAV Senato respublikonai blokavo dvišalį sienos apsaugos paketą, taip ne tik nubraukdami keleto mėnesių pastangas įtemptose derybose su demokratais, bet suduodami ir smūgį Ukrainai, kuri sutarimo laukia dėl įstrigusios paramos.

 Kapitolijus.<br> EPA-ELTA nuotr.
 Kapitolijus.<br> EPA-ELTA nuotr.
 Karas Ukrainoje.<br> EPA-ELTA nuotr.
 Karas Ukrainoje.<br> EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 7, 2024, 11:14 PM, atnaujinta Feb 7, 2024, 11:26 PM

Respublikonai paramą Ukrainai pavertė politine įkaite – spaudė demokratus sutikti su gerokai griežtesne sienos kontrole ir migrantų patikra, kuriai pastarieji fundamentaliai nepritaria, tačiau diskusijoje atsitraukė ir suteikė erdvės deryboms.

49 senatoriai balsavo už, 50 – prieš.

Numatytame pakete nurodyta, kad Ukrainai būtų skirta 60 milijardų JAV dolerių karinė parama, Izraeliui – 14 mlrd.. Tokį variantą rėmė JAV prezidentas Joe Bidenas ir demokratai.

Respublikonai jau anksčiau reikalavo, kad paramos kariaujančioms valstybėms paketas būtų susietas su JAV pasienio kontrolės klausimu.

JAV sienų saugumui užtikrinti turėjo būti skirta 20,2 mlrd.

Tam, kad projektas būtų svarstomas toliau, buvo būtina surinkti 60 balsų.

Iš viso paketas sudarytas iš 116,3 mlrd. JAV dolerių. Į jį dar įeina 10 mlrd. Humanitarinei pagalbai, beveik 5 milijardai Azijos ir Ramiojo vandenyno partnerėms, tarp kurių – ir Taivanas.

Jau anksčiau skelbta, kad demokratai sutiko su daugybe respublikonų pasiūlymų, kuriems įprastomis sąlygomis būtų griežtai prieštaravę.

Nors nerimo, kad paketas bus atmestas buvo ir anksčiau, pirmadienį situaciją dar pablogino buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas, kuris siekia dar vienos kadencijos. Jis paragino respublikonus atmesti abiejų partijų susitarimą Senate dėl naujų griežtų sienos saugumo priemonių, kurios pasiūlytos mainais į paramą Ukrainai.

Parengta pagal „Associated Press“ ir NPR informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.