D. Trumpas žada „paraginti“ Rusiją pulti įmokų laiku nesumokėjusias NATO nares

Kandidatas į JAV prezidentus Donaldas Trumpas šeštadienį pareiškė, jog „paragins“ Rusiją pulti savo finansinių įsipareigojimų neįvykdžiusias NATO nares – tai ekstremaliausias jo išpuolis prieš karinį aljansą, kurio atžvilgiu jis jau seniai yra nusiteikęs skeptiškai.

D. Trumpas.<br>EPA-ELTA nuotr.
D. Trumpas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 11, 2024, 7:53 AM

JAV įstatymų leidėjams tariantis dėl naujos pagalbos Ukrainai, kuri jau beveik dvejus metus priešinasi Rusijos invazijai, buvęs prezidentas ne kartą yra pasakęs, jog nėra teisinga, kad Jungtinės Valstijos turėtų ginti kitas 30 NATO narių.

Kalbėdamas šeštadienį Pietų Karolinoje vykusiame rinkimų mitinge, D. Trumpas užsiminė apie savo pokalbį su kitos valstybės vadovu kažkuriame NATO posėdyje.

„Vienos didelės šalies prezidentas pakilo ir pasakė: „Na, pone, jei mes nesusimokėsime ir mus užpuls Rusija, ar jūs mus ginsite?“, o aš atsakiau: „Jūs nesusimokėjote, vėluojate mokėti?“

„Ne, mes jūsų neginsime. Tiesą sakant, paraginsiu juos daryti, ką tik jie po velnių nori. Mokėti privalote. Privalote apmokėti savo sąskaitas.“

Ši D. Trumpo remarka pasigirdo po to, kai trečiadienį respublikonai Senate atmetė dviejų partijų parengtą įstatymo projektą, kuriame numatyta taip reikalinga finansinė pagalba Ukrainai, JAV sąjungininkui Izraeliui, taip pat reformų, skirtų išspręsti krizę JAV ir Meksikos pasienyje.

Baltieji rūmai atsikirto į D. Trumpo pareiškimus, atkreipdami dėmesį į prezidento Joe Bideno pastangas stiprinti aljansus visuose pasaulio kraštuose.

„Skatinti žmogžudžių režimus pulti mūsų artimiausius sąjungininkus – pasibaisėtina ir beprotiška“, – šeštadienį vakare paviešintame pranešime teigė Baltųjų rūmų atstovas Andrew Batesas.

„Prezidentas Bidenas kariauti neragins ir pamišėliško chaoso neskleis, o toliau stiprins Amerikos, kaip šalies lyderės pozicijas“, – pridūrė A. Batesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.