ES tarybos pirmininkas pasmerkė neapgalvotą D. Trumpo grasinimą NATO

Donaldo Trumpo grasinimas jį vėl išrinkus į JAV prezidentus neginti savo finansinių įsipareigojimų neįvykdžiusių NATO šalių yra „neapgalvotas“, sekmadienį pasakė Europos Tarybos pirmininkas Charlesas Michelis.

D. Trumpas.<br>EPA-ELTA nuotr.
D. Trumpas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Charlesas Michelis.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Charlesas Michelis.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-02-11 17:28, atnaujinta 2024-02-11 17:49

„Transatlantinio aljanso pamatus jau 75 metus sudaro amerikiečių, kanadiečių ir europiečių saugumas ir gerovė“, – socialiniame tinkle „X“ (buvęs tviteris) rašė Ch. Michelis.

„Neapgalvoti pareiškimai apie #NATO saugumą ir solidarumą pagal 5 (straipsnio) sąlygas tarnauja tik Putino interesams“ ir „didesnio saugumo ar taikos pasaulyje nesukuria“, pridūrė jis.

„Priešingai – jais dar kartą pabrėžiama, kad #ES privalo kuo skubiau užsitikrinti strateginę nepriklausomybę ir investuoti į savo gynybą“, – tęsė jis.

5 straipsnyje nurodyta, kad jei kuri NATO šalis būtų užpulta, kiekviena aljanso narė tokį išpuolį turėtų vertinti kaip išpuolį prieš visą grupę ir imtis priemonių suteikti pagalbą grėsmę patiriančiai šaliai.

D. Trumpas šeštadienį pagrasino, kad, jei vėl bus išrinktas Jungtinių Valstijų prezidentu, negintų NATO narių, kurios nėra įvykdžiusios savo finansinių įsipareigojimų ir netgi „paragintų“ Rusiją jas pulti.

Buvęs JAV prezidentas nuolat kritikuoja Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos sąjungininkes, kad šios skiria aljansui per mažai finansavimo.

Mitingo Pietų Karolinoje metu D. Trumpas pareiškė kalbėjęs su vienos NATO šalies vadovu, tačiau nei pačios šalies, nei jos vadovo neįvardino.

Šis pareiškimas pasigirdo po to, kai D. Trumpas, lapkritį įvyksiančiuose rinkimuose greičiausiai susirungsiantis su demokratu prezidentu Joe Bidenu, privertė respublikonus Kongrese blokuoti įstatymo projektą, kuriame numatoma Ukrainai skirti daugiau pagalbos.

Baltųjų rūmų atsakymas į D. Trumpo komentarus buvo griežtas. „Skatinti žmogžudžių režimus pulti mūsų artimiausius sąjungininkus – pasibaisėtina ir beprotiška“, – šeštadienį vakare paviešintame pranešime teigė Baltųjų rūmų atstovas Andrew Batesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.