Juodojoje jūroje – Ukrainos ataka: nuskandintas dar vienas Rusijos desantinis laivas

Ukrainos ginkluotosios pajėgos kartu su Vyriausiosios žvalgybos valdybos (VŽV) daliniais netoli Alupkos sunaikino Rusijos didįjį desanto laivą „Cezar Kunikov“.

Juodojoje jūroje nuskandintas Rusijos desantinis laivas „Cezar Kunikov“.<br> Stop kadrai, lrytas.lt koliažas.
Juodojoje jūroje nuskandintas Rusijos desantinis laivas „Cezar Kunikov“.<br> Stop kadrai, lrytas.lt koliažas.
Rusijos karinis laivas „Cesar Kunikov“.<br>wikimedia.org nuotr, lrytas.lt koliažas.
Rusijos karinis laivas „Cesar Kunikov“.<br>wikimedia.org nuotr, lrytas.lt koliažas.
 Rusijos karinis laivas.<br> ZUMA press/Scanpix asociatyvi nuotr.
 Rusijos karinis laivas.<br> ZUMA press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 14, 2024, 9:06 AM, atnaujinta Feb 14, 2024, 1:26 PM

Tai pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas.

Kaip pažymėjo Generalinio štabo atstovai, atakos metu laivas buvo Ukrainos teritoriniuose vandenyse prie Alupkos (laikinai okupuotas Krymas).

Ukrainos vyriausioji žvalgyba pasidalino vaizdo įrašu, kuriame matoma, kaip jūrinis dronas „Magura V5“ įsirėžia į laivą.

„Sėkmingą misiją atliko VŽV 13-osios grupės specialusis dalinys. Specialiąją operaciją pavyko įgyvendinti naudojantis „United24“ platformos parama“, – sakoma pranešime.

„Pataikyta į „Cezar Kunikov“ kairįjį bortą, buvo pramuštos kritinės skylės, laivas pradėjo skęsti. Simboliška, kad Rusijos karininkas, kurio vardu laivas buvo pavadintas, žuvo lygiai prieš 101 metus“, – pažymi GUR.

Ankščiau internete pasirodė nepatvirtintas vaizdo įrašas, kuriame iš tolo matomas jūroje degantis objektas, o Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad naktį iš antradieno į trečiadienį priešlėktuvinė gynyba Juodojoje jūroje esą numušė 6 dronus.

Tuo pat metu „Telegram“ kanaluose pasirodė informacija, kad netoli Alupkos ir Katsivelio miestų matomas jūroje degantis objektas. Taip pat pranešta, kad šioje vietovėje žemai virš vandens skraido du sraigtasparniai „Mi-8“.

Rusijos Juodosios jūros laivyno interneto svetainėje pranešama, kad „Cezar Kunikov“ yra didelis desantinis laivas, kurio ilgis – 112,5 m., plotis – 15 m., grimzlė – 3,7 m. Jis gabena 2x2 57 mm kalibro AK-725 pabūklus, 4x8 PU MANPADS ir 2x30 122 mm NURS A-215 „Grad-M“ paleidimo įrenginius. Laivo įguloje yra 87 žmonės.

Pranešama, kad laivas gali būti naudojamas minų laukų įdiegimui. „Cezar Kunikov“ turi įvairias karinės technikos pakrovimo galimybes: gali sutalpinti 150 desantininkų ir 10 tankų T-55, 12 amfibinių tankų PT-76 bei dalinį, kurį sudaro 3 tankai T-55 , 3 120 mm minosvaidžiai, 3 koviniai automobiliai 2G 27, 4 automobiliai ZIL-130, 4 GAZ-66 ir vienas keleivinis visureigis GAZ-69.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.